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Rosso di Montalcino 2018 75cl

DOC | Rosso di Montalcino | Toscana | Italia
CHF 63.80
Punteggi dei critici
94 Robert Parker
Elegant, graceful and fine, the Biondi-Santi 2018 Rosso di Montalcino offers a delicate approach to the senses and it spreads over the palate with polished and silky intensity. The acidity is elevated in this vintage. A handful of historic producers in Montalcino are bringing the Rosso category up to the next level, and the venerable house of Biondi-Santi is one of them. This was a somewhat unusual vintage with prolonged cool spells alternating with moments of intense heat. However, this wine shows even ripening and is quite vibrant and tangy in terms of its acidity. In spectacular Sangiovese style, the wine ends with lingering tones of wild cherry, sweet earth, potting soil and perfumed violet.
92 Vinous
A bright, vibrant red in the glass, the 2018 Rosso di Montalcino takes its time, slowly unfolding to show pretty roses and hints of cherry, leather and Tuscan dust. It’s silky and caressing on the palate, revealing outstanding purity with a vivid display of wild strawberry and minerals. The 2018 then takes a turn toward the savory side, becoming quite mineral yet remaining juicy and remarkably fresh for such a young Rosso. While this is a bit of a departure from the typical “Baby Brunello” style of the Biondi-Santi Rosso, I find it quite attractive and a nice option for enjoying the house style without buying up to the bigger wines.
Produttore
Biondi Santi

Simbolo di Montalcino, il nome Biondi Santi rimane uno dei più noti nella denominazione, producendo uno dei migliori Brunello della regione. L'enologo attuale, Jacopo Biondi Santi, segue il percorso dei suoi antenati - Clemente, Jacopo, Ferruccio, Tancredi e Franco - nella tenuta Il Greppo. Dopo l'arrivo della fillossera nella seconda metà dell'Ottocento, la famiglia ha sviluppato un clone specifico, che ora porta il nome BBS11 (Brunello Biondi Santi 11) dal quale viene prodotto l'unico Brunello Biondi Santi - Tenuta Greppo. La rigorosa selezione clonale del Sangiovese, insieme all'approccio alla vinificazione che limita al minimo gli interventi, ha prodotto vini di straordinario successo per oltre 200 anni. Lo studio dei cloni continua a Castello di Montepò, un castello medievale in pietra rimasto della famiglia sin dalla sua fondazione nel 1880.