Close

Barolo Falletto Le Rocche Riserva 2014 150cl

DOCG | Barolo | Piemonte | Italia
CHF 713.45
Punteggi dei critici
97 Robert Parker
This red label Riserva was made in 2012 and 2014 and will be released in 2016 and 2017. Bruna Giacosa and her team skipped over 2013 and 2015. However, the current release is the 2014 Barolo Riserva Falletto Vigna Le Rocche, and well, there's a lot to take in. Simply put, this is a beautiful wine that unfolds slowly with amazing intensity and complexity, delivering delicate notes of violets and candied orange peel that cede softly to darker tones of licorice, dried blackberry and savory spice. Give the wine the time it needs to open in the glass. This vintage flaunts its most elegant side, with fine tannins and soft fruity fiber that remains everlasting and pure. This estate is known for taking its biggest chances in the so-called off vintages. Betting on 2014 has turned out to be a brilliantly contemplated move.
96 Wine Spectator
This is lean, taut and expressive, with rose, cherry, white pepper and mint flavors allied to the steely structure. Leaves a chalky impression on the long finish. Best from 2022 through 2042.
Produttore
Azienda Agricola Falletto di Bruno Giacosa
Negli ultimi 40 anni, il meticoloso Bruno Giacosa ha prodotto molti dei migliori Barolo e Barbaresco del mercato. La sua conoscenza, passione e curiosità hanno creato la fama di questa spettacolare azienda vinicola. La sua ricerca costante delle uve migliori, dai vigneti più prestigiosi, ha letteralmente pagato. Oltre alle uve acquistate e vinificate, etichettate Casa Vinicola Bruno Giacosa, ha seguito la nuova ondata di produttori-coltivatori e ha acquisito terreni propri: Asili a Barbaresco e Falletto a Serralunga, e questi vini sono imbottigliati con l'etichetta Azienda Agricola. La tenuta è rinomata per i cru di Barbaresco Asili, Rabajà, Santo Stefano, e il cru di Barolo Vigna Rionda. I vini Falletto e Villero mostrano agevolmente le complessità armoniose del Nebbiolo. Alla fine, grazie agli sforzi congiunti di Giacosa e ai metodi tradizionali del vignaiolo Dante Scaglione, i vini Barbera, Dolcetto e Roero Arneis soddisfano sia i critici che gli amanti del vino.