Close

Turriga 2011 75cl

IGT | Isola dei Nuraghi | Sardegna | Italia
Esaurito
Punteggi dei critici
92 Robert Parker
This is a landmark wine from one of Sardinia's leading producers. The 2011 Turriga is a blend of Cannonau, Malvasia Nera, Carignano and Bovale Sardo aged in French oak for two years. The wine represents a brainstorming between the Argiolas family and famed Italian enologist Giacomo Tachis. This is a beautiful edition of the celebrated wine from a hot vintage that shows extra aromatic intensity and softness in the mouth. Austere aromas of dark fruit, plum and blackberry segue to spice, licorice and balsam herb. Despite the wine's richness and opulence, it never feels overripe or too heavy. <br/><br/>Founded in 1938 by Antonio Argiolas, this is one of the most important quality wineries on the island of Sardinia. Argiolas farms 240 hectares of vines (with native grapes such as Cannonau, Nuragus and Monica) in the southern part of the island near Cagliari. This year, I was especially impressed by the gorgeous Nasco-based white wine Iselis and the Vermentino Merì. Both wines are new to me.<br/>
Produttore
Argiolas
Nome leader nel panorama del vino italiano, Argiolas, fondata nel 1938, è la tenuta sarda per antonomasia e produce vini emblematici da vitigni autoctoni. Il defunto Antonio Argiolas fu il primo produttore dell'isola a convertire la sua tenuta alla moderna viticoltura, puntando alla qualità anziché alla quantità. Oggi i suoi figli Franco e Giuseppe gestiscono i 250 ettari di vigneti. Impiantati con le uve autoctone sarde, come Cannonau e Bovale Sardo, i cinque appezzamenti separati di vigneti includono anche qualche varietà mediterranea, come Carignano e Malvasia Nera. La cantina produce sia una linea di vini classici, freschi e imbottigliati sotto varie DOC, tra cui Vermentino di Sardegna e Cannonau di Sardegna, sia una selezione prestigiosa di vini invecchiati in barrique francesi, chiamata Isola del Nuraghi IGT, che comprende il Korem e altri vini.