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Eisele Vineyard Cabernet Sauvignon 2005 75cl

Napa Valley | California | Stati Uniti d'America
Esaurito
Punteggi dei critici
98 Robert Parker
There are 2,600 cases of the 2005 Cabernet Sauvignon Eisele Vineyard. As I indicated last year, this is a fabulous effort that manages to conceal its 100% new French oak aging. Its dense ruby/purple color is followed by beautiful aromas of blueberries, black currants, acacia flowers, licorice, and spice. The tannins are softer than I remember, but this is certainly one of the vintage’s most extraordinary wines. Full-bodied with a seamless integration of tannin, acidity, alcohol, and wood, it is exceptionally pure and full as well as impeccably balanced. The impression is one of elegance allied with substantial flavor authority. It can be drunk now or cellared for 25+ years. Despite having over 40-plus acres of vineyards in the northeasterly sector of Napa just south of Calistoga, the production at Araujo remains relatively limited, with the flagship wine, the Cabernet Sauvignon Eisele Vineyard, producing between 1,600 and 2,200 cases of wine, and the second wine, the Altagracia, between 800 and 1,200 cases. Add to that another 1,000 cases of Sauvignon Blanc and 300-400 cases of Syrah, and there is just not a lot to go around given the greatness that can be achieved from this vineyard. Much of the credit has to go to proprietors Bart and Daphne Araujo and, of course, their top-notch winemaking team, which has always been led by Francoise Peschon. Araujo’s second wines are among the finest second wines consumers will find in northern California. For example, the Altagracia cuvees, which represent 25-35% of the production, have been outstanding examples of Cabernet Sauvignon. Araujo has done an excellent job with Syrah, which they typically co-ferment with 3-4% Viognier. Sadly, only 300-400 cases are produced.
92 Wine Spectator
Smooth, rich and savory, with dried currant, wild berry and black cherry fruit that has a dusty, savory herb and underbrush flavor that adds complexity, ending with a pretty burst of ripe fruit. This grows on you. Best from 2011 through 2018. 2,600 cases made.
Produttore
Araujo Estate
Araujo Estate è una delle cantine cult della California. Fu fondata negli anni ‘90 da Daphne e Bart Araujo, che acquistarono 65 ettari di terreno a Calistoga, nella parte più settentrionale della Napa Valley. La proprietà include anche i 14 ettari circa del vigneto Eisele, che prende il nome dai suoi precedenti proprietari, Milt e Barbara Eisele. Intorno al 1880 furono piantati vitigni di Zinfandel e Riesling, ma nel 1964 furono rimpiazzati con il Cabernet Sauvignon. Oggi, il vigneto Eisele produce vino biologico e biodinamico. La prima annata di Araujo è stata il 1991, che ricevette ben 96 punti da Robert Parker, il quale, nel 1997, scrisse: "ho inserito questo vino in una degustazione al buio. Non sapevo quando, ma sapevo che sarebbe stato proposto, e l’ho riconosciuto subito quando è stato servito. Tuttavia, le altre persone presenti lo scambiarono per un Bordeaux del Medoc da grande distribuzione. Questo magnifico Cabernet californiano è un compendio perfetto tra corpo ed eleganza… caratteristica tipica di molti vini prestigiosi di questo territorio, abbina un sapore ricco e maturo con un senso di grazia e complessità..." oltre al Cabernet, la famiglia Araujo produce anche un altro vino chiamato Altagracia. Nel 2013, la proprietà fu acquisita da François Pinault della Artemis, già proprietario di Château de Latour a Bordeaux, del Domaine d'Eugénie in Borgogna e di Château Grillet nella valle settentrionale del Rodano.