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Brunello di Montalcino Montosoli 2016 75cl

DOCG | Brunello di Montalcino | Toscana | Italia
CHF 81.10
Punteggi dei critici
97 Wine Spectator
Packed with sweet, ripe cherry, plum and raspberry fruit and framed by loamy earth and woodsy notes, this red is intense, lively and light on its feet. Balanced, with firm tannins and a salty, minerally impression on the lingering aftertaste. Best from 2024 through 2045.
96 Robert Parker
The Altesino 2016 Brunello di Montalcino Montosoli (with 15,000 bottles produced) is a true beauty. The wine reveals dark fruit intensity that comes forth as blackberry, plum and summer cherry. In no time, those aromas shift to the savory side of the spectrum with smoke, tar and tobacco. The results are generous and layered, offering the best of what the celebrated Montosoli cru can offer, especially in an ironic vintage such as this.
96 Vinous
The 2016 Brunello di Montalcino Montosoli pulls you close to the glass with a captivating display of candied citrus rinds, incense and dried roses giving way to rich cherry sauce and a hint of brown spice. It’s deeply textural yet youthfully dense, as it first cools the palate with lavender and ripe dark red fruits; yet beneath is a layer of grippy tannins that close the wine down. Notes of licorice, black tea and purple florals linger on the youthfully chewy finale. The 2016 is just a baby today, and it will need a number of years to come fully into focus - but it will be worth the wait.
Produttore
Altesino SpA Società Agricola
La tenuta Altesino, che abbraccia più di 80 ettari di terreno, si trova tra le colline a est di Montalcino, nell’Italia centrale; un lussuoso edificio quattrocentesco, Palazzo Altesi, ospita in particolare la vineria Altesino. La famiglia ha sempre dimostrato un forte spirito innovatore e ha introdotto la classificazione di “cru”, indicante i vini ottenuti da un singolo vigneto di alta qualità. Inoltre, ha promosso il concetto di “futures” nel Brunello, una pratica francese per cui i vini vengono acquistati prima di essere imbottigliati. Altesino è stato anche uno dei primi produttori italiani a utilizzare le barrique francesi per l’affinamento, nel 1979, e uno dei primi a produrre la Grappa di Brunello, nel 1977.