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Harlequin 2008 75cl

IGT | Region de la Vénétie | Italie
Épuisé
Évaluations et Scores
93 Robert Parker
The 2008 Harlequin is a difficult wine to pin down. The blend consists of 15 grapes, both white and red: Garganega, Trebbiano Toscano, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Corvina, Corvinone, Rondinella, Cabernet Sauvignon, Caberent Franc, Merlot, Syrah, Teroldego, Croatina, Oseleta, Sangiovese and Marzemino. The only thing missing is the kitchen sink. It ages in new barrique for 48 months and is packaged in a very heavy glass bottle. This is not a wine that will appeal to everyone. Its darkness and thick extraction are way over the top. But if you have a palate for the big (similar to Dal Forno), you will enjoy the super smooth texture and decadent fruit layers. There is a noticeable touch of sweetness on the close.<br/><br/>Celestino Gaspari is the proverbial square peg that does not fit into a round hole. His wines are radically different from basically all the other wines to be found in Valpolicella. With highly individualistic brands like Romano Dal Forno, Tedeschi and Quintarelli as neighbors, this is no easy feat. Nonetheless, Celestino and his winery partners have carved a highly expressive stylistic niche that relies on thick extract, long barrique aging and high alcohol. Zymè enjoys a steady cult following and for good reason.
93 Wine Spectator
A ripe, rich style, yet well-balanced and juicy throughout, with hints of treacle and smoke underscoring sun-dried cherry, date and dried strawberry fruit, and a thread of ground spice and graphite unraveling on the silky palate through the chewy, lasting finish. Corvina, Corvinone, Rondinella and others. Drink now through 2028. 4 cases imported. –AN <br/>
Producteur
Zýmē
Zýmē est à Valpolicella ce que les levures sont à la vinification : indispensable. Le vocable zýmē vient d’ailleurs du grec ancien se traduisant par levure, mais sa signification ici va bien au-delà : elle symbolise l’attachement profond de Celestino Gaspari à la nature. Même si le domaine n’a vu le jour qu’en 2003, Gaspari a grandi dans le milieu du vin et travaillait depuis déjà de nombreuses années en tant qu’œnologue conseil avant de fonder sa propre maison. Très talentueux, il s’est appuyé sur sa philosophie d’avant-garde pour devenir l’un des producteurs les plus remarquables et les plus caractéristiques de la région. Une carrière de grès séculaire située au cœur de la zone de Valpolicella Classico sert de toile de fond à la cave contemporaine de Zýmē. Y sont élaborés des vins qui représentent la symbiose parfaite entre les cinq éléments nécessaires à la vinification : la terre, le soleil, l’eau, la vigne et l’homme. Chaque flacon illustre la synergie entre la nature et l’histoire.