19 Rene Gabriel
80 % Merlot, 20 % Cabernet Franc: Mittleres Rubin-Granat. Würziges Bouquet, reife Pflaumen, feine Kräuter- und Malzsüssspuren. Im Gaumen samtig, seidig, feinste Tannine, wunderschön ausgelegt, stoffig, im Finale geröstete Kastanien und blaue Beeren. ein frischer, ehrlicher und doch grandioser Pomerol, der unter den anderen Bombern vielleicht im ersten Moment nicht auffällt. Vielleicht kann er gerade deshalb, als Mauerblümchen in 10 Jahre noch zulegen und dann auf 19/20 steigen. 08: Leuchtendes Rubin-Granat. Reifes, aromatisches Bouquet, eine gewisse Strenge vom dezent trockenen Cabernet, Mokkanoten, Backpflaumen. Im Gaumen fest, fleischig und stoffig zugleich, Lakritze im Extrakt, Arabica-Kaffeenoten, wirkt noch komprimiert und muss - durch sein grosses Potential - noch auf die Pomerolfülle warten, langes Rückaroma. Die erste Genussreife ist noch weit weg! warten (2015 - 2030)
97 Wine Spectator
Shows violet, olive and sliced plum on the nose, with Indian spices and hints of cappuccino and chocolate. Complex. Very pretty and aromatic. Full-bodied, with wonderfully sweet fruit and chewy yet ripe tannins. Last for minutes on the palate. The best young red ever from this producer. Best after 2011. 4,165 cases made. ?JS
95 Robert Parker
A stunning effort from Alexander Thienpont, the 2005 Vieux Chateau Certan (a blend of 80% Merlot and 20% Cabernet Franc) reveals an inky/blue/purple color along with a rich, sumptuous perfume of black olives, lavender, roasted herbs, licorice, pain grille, and oodles of truffles as well as creme de cassis. In the mouth, hints of chocolate and charcoal also make an appearance along with good acidity, fabulous purity, and a full-bodied, powerful mouthfeel. In keeping with the style of this terroir, the wine is reserved and restrained, but deep. It should develop magnificently, and age for 30-40 years. Anticipated maturity: 2015-2035.