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La Joie 2013 75cl

Sonoma | Californie | États-Unis
Épuisé

Tous les millésimes

2008 2012 2013 2021
Évaluations et Scores
100 Robert Parker
The 2013 La Joie, which is 46% from Knights Valley, 32% from Chalk Hill and 22% from Alexander Valley, is a blend of 71% Cabernet Sauvignon, 16% Merlot, 8% Cabernet Franc and 5% Petit Verdot. Showing loads of graphite, cedar wood, charcoal, crème de cassis and forest floor, this may well turn out to be a 50+-year wine. It tastes like a great first-growth Pauillac and has an amazing amount of complexity and richness.<br/>I suppose the arguments against giving perfect scores far outnumber those for giving them, but after 37 years of tasting just about everything of quality that’s been produced, I believe I’m in a position to recognize truly world-class efforts that are as complete and compelling as good wine can be. And if that’s the case, then why hold back? I realize that it creates possibly unreal expectations among readers, and there is the argument that nothing really is perfect. But if a wine is as good as you think it can be made, then I have no reservations about offering accolades to those rare wines. When one considers the winemaking effort that goes into producing these cuvées of Vérité, from Bordelais Pierre Seillan, the fastidious attention to detail and the use of only the crème de la crème of fruit from some of the finest vineyards in the Jackson family empire, the results are not that surprising. The 2013s are the pinnacle of what Vérité has produced, and probably all wines that will be better at age 25 or 35 than they are showing today, but they are simply the essence of a vineyard site, a vine and a philosophy of no compromise. All of these wines, basically, are aged in 100% new French oak, given 3-4 day cold pre-fermentation, cold macerations, treated like spoiled children during élevage, and bottled with no fining or filtration. The entire philosophy is that La Muse is the Right Bank Pomerol look-alike from Vérité, La Joie the Medoc-like clone, and Le Desir a St.-Emilion in the style of Ausone. These are legendary wines of great extract, richness and potential of longevity and complexity. No compromises are made and the credit goes certainly to the Jackson family for supporting the efforts of winemaker Pierre Seillan. Tel. (707) 433-9000; www.veritewines.com
Producteur
Vérité
Les critiques ont d’emblée placé Vérité sur le podium des meilleures sélections, aptes à rivaliser avec les plus grands vins de Bordeaux. Vérité est le premier domaine du Comté de Sonoma à décrocher une note parfaite de 100 de Robert Parker, et ce à douze reprises. Le domaine compte des implantations dans toute la région. Fondé par l’illustre Jess Jackson, ses vins sont élaborés avec une précision d’orfèvre par le brillant œnologue Pierre Seillan. La diversité des terroirs montagneux, échelonnés à des altitudes et sur des pentes variables, crée nombre de micro crus, une mosaïque de petites parcelles imbriquées les unes dans les autres qui définissent la philosophie vitivinicole de Vérité depuis ses débuts. La famille Jackson partage avec Pierre Seillan la même idée fixe quant à l’évolution de ses vins, de la vigne à la bouteille : ces micro crus doivent refléter la vérité des terroirs de Sonoma dont ils sont issus, d’où leur nom. La Joie comporte une prédominance de cabernet-sauvignon et s’inspire des rouges tant loués de l’aire française de Pauillac. La Muse, plus expressive et opulente, rend hommage aux grands vins de Pomerol avec sa dominante de merlot. Enfin, Le Désir est un cabernet franc opulent et somptueux qui évoque, quant à lui, le style de Saint-Emilion.