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Don PX Selección DB 1965 150cl

DO | Andalousie | Espagne
CHF 335.10

Tous les millésimes

1965
Évaluations et Scores
97 Robert Parker
Small lots of old vintages are released following no apparent logic, like this 1965 Don PX Selección, which is produced with white Pedro Ximénez grapes but it's black rather than white, bottled in June 2014 with 290 grams of residual sugar. It has a nose of pure curry, aromas of an Indian restaurant, very balanced, not as sweet as others, in fact it's more bittersweet than sweet, combining the spices with bitter chocolate and with very good acidity that makes it relatively easy to drink. 9,600 bottles were filled. 2014 - 2020<br/>97/100 Luis Gutierrez eRobertParker.com #216 Dec 2014 <br/> <br/>Toro Albalá from Montilla-Moriles keeps releasing small lots of very old vintage-dated sweet Pedro Ximénez and this time I also tasted a couple of dry, old, vintage-dated Amontillados of mindboggling quality. Some of the wines reviewed here the last time are also released from new lots, with different lot numbers so the wines might vary slightly as each barrel is different. It looks like the current bottlings were all done at once. With such older wines the vintage date has to be taken with a pinch of salt, as there is little documentation about them and what happened during all these years.<br/><br/>
Producteur
Toro Albalá
Antonio Sanchez Prieto a fondé Bodegas Toro Albalá en 1844 sur la commune d’Aguilar de la Frontera. En 1922, José Ma Toro Albalá a restauré l’ancienne centrale électrique d’Aguilar pour en faire un chai de vinification, qui abrite toujours la cave. La région de Montilla Moriles est connue pour sa production de vin de Xérès. Elaborer ce breuvage fantastique nécessite de laisser les raisins sécher au soleil avant de les presser et de les fermenter. Les vins qui résultent de cette concentration incroyable des jus affichent à la fois une douceur prononcée et une formidable fraîcheur. L’illustre cuvée Don P.X. est un Xérès gorgé de saveurs riches et profondes de raisins secs, de figues et de dattes. Elle accompagne à merveille une grande variété de mets, du fromage persillé à la glace vanille : à découvrir sans attendre. La cave ne se limite pas à l’élaboration de vins superbes, son caveau de dégustation propose également une immense bibliothèque qui référence plus de 100 000 livres.