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The Laird 2016 75cl

Barossa Valley | Australie-Méridionale | Australie
CHF 421.60
Évaluations et Scores
99 James Suckling
A distinctive and very concentrated, single-parcel shiraz that offers a rich plum and raisin nose with plenty of tarry notes and a swathe of baking spices. The palate is packed with rich, dark-plum and black-fruit flavors and the long, strong hold on the finish lasts for minutes. So intense, this is their finest Laird to date. Best from 2028.
98 Robert Parker
Torbreck's 2016 The Laird is just being released after its extended time in barrel. I'm still unconvinced by the élevage, as the wood seems to have the upper hand, marking the nose with scents of smoke, cedar, menthol and baking spices. Yes, there's ample underlying fruit—mulberries and Italian plums—but it all takes on a slightly dessert-like cast that's only partially balanced by lingering hints of black olives, licorice and caramelized meat on the extended finish. Give this another few years in bottle so the oak-imparted notes further meld with the fruit and form a more complete, harmonious whole.
98 Robert Parker
Torbreck's 2016 The Laird is just being released after its extended time in barrel. I'm still unconvinced by the élevage, as the wood seems to have the upper hand, marking the nose with scents of smoke, cedar, menthol and baking spices. Yes, there's ample underlying fruit—mulberries and Italian plums—but it all takes on a slightly dessert-like cast that's only partially balanced by lingering hints of black olives, licorice and caramelized meat on the extended finish. Give this another few years in bottle so the oak-imparted notes further meld with the fruit and form a more complete, harmonious whole.
96 Wine Spectator
This extraordinary wine is complex and distinctive, with aromatic sandalwood and mahogany details, black walnut and coffee liqueur accents, and thick, plush notes of blackberry and cassis at the core. The details keep coming on the velvety finish, where fresh spearmint, gingerbread and toasted cumin notes linger. Shiraz. Drink now through 2047.
96 Wine Spectator
This extraordinary wine is complex and distinctive, with aromatic sandalwood and mahogany details, black walnut and coffee liqueur accents, and thick, plush notes of blackberry and cassis at the core. The details keep coming on the velvety finish, where fresh spearmint, gingerbread and toasted cumin notes linger. Shiraz. Drink now through 2047.
Producteur
Torbreck Vintners

Malgré son jeune âge – la compagnie a été créée au milieu des années 1990 – Torbreck Vintners s’est hissé sur le podium des meilleurs producteurs de la Barossa en l’espace de quelques années. A la fin du dernier siècle, Torbreck était déjà devenu l’un des domaines les plus respectés d’Australie. David Powell, le génie à l’origine de la société, s’est lancé dans l’aventure en acquérant de petites parcelles de vignes plutôt âgées, non irriguées et peu productives. Après avoir réuni toutes ces parcelles, il a créé un vignoble de haut niveau qualitatif, avec à la clé un vin structuré et équilibré aux arômes agréables. De nos jours, Torbreck appartient à Pete Kight et propose une gamme de 24 cuvées, incluant Runrig qui se classe en haut de la pyramide. Cet assemblage majoritairement à base de syrah avec un soupçon de viognier, dont le premier millésime remonte à 1995, peut même rivaliser avec les meilleurs Côte-Rôtie, tant pour sa classe que pour sa profondeur et sa structure. Descendante de Runrig, au sens propre du terme, la cuvée éponyme provient d’une vigne dont les plants ont été bouturés à partir de ceux de Runrig. Le vin qui en découle est légèrement plus épanoui, mais avec une intensité comparable. Factor, en revanche, lancé en 1998, est un 100% syrah doté d’un potentiel de vieillissement considérable.