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Évaluations et Scores
98 Wine Spectator
The stuff that dreams are made of; the greatest Sassicaia ever produced. Has laser-guided flavors and structure. The pure cassis aromas have hints of mint and berries. Full-bodied, with a monumental structure of cassis, mint and vanilla flavors, full, supple tannins and a super-long finish. Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc. Best from 1997 through 2000.
87 Robert Parker
The 1988 Sassicaia is among the most interesting wines made in this decade, although it does not surpass the high-performing 1986, 1985, 1984 and 1982 editions. The bouquet opens to savory tones of barbecue smoke and mesquite wood with cured meat, beef jerky and even a touch of white chocolate. The oak element is evident and has never fully integrated, despite the many years of beauty rest this wine has accrued in the sleepy cellars of Tenuta San Guido. Those exotic hickory or cedar wood characteristics give this wine unique definition. This was a very hot vintage and you can feel the weight of that ripe fruit. I have shortened the drinking window accordingly.
Producteur
Tenuta San Guido
Domaine le plus emblématique d’Italie, la Tenuta San Guido a atteint un nouveau palier de reconnaissance grâce à une succession récente de grands millésimes portant la signature italienne la plus illustre : Sassicaia. Fondé dans les années 1940, le domaine n’a commercialisé ses premiers vins qu’en 1968. En 1985, Robert Parker a réaffirmé sa réputation en attribuant au Sassicaia de la même année, la note suprême de 100, lui assurant un rayonnement international. Son succès a été tel qu’il a débouché en 1994sur la création de « Bolgheri Sassicaia » - unique DOC dédiée à un seul domaine. Cette distinction singularise l’ensemble des vins, depuis le second vin Guidalberto, jusqu’au troisième, Le Difese, chaque cuvée affichant ses spécificités et son exemplarité à sa façon.