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Évaluations et Scores
88 Robert Parker
The 2003 Guidalberto (45% Merlot, 45% Cabernet Sauvignon and 10% Sangiovese) is soft and supple on the palate, with attractive notes of candied cherries, smoke and tobacco. Showing a pliant, supple personality this classically proportioned medium-bodied wine is best enjoyed over the next six or seven years. Anticipated maturity: 2007-2013. Niccolo Incisa della Rocchetta is upbeat about his 2003s. ?Of course it was a very hot, dry vintage, but under these circumstances Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc tended to perform better than other varietals such as Merlot. I am happy with the balance of our Sassicaia although clearly we can?t call it a ?classic? vintage. Sassicaia is a wine that needs bottle age to show its full potential and I am confident the 2003 will age well. Today it reminds me most of the 1978.?
87 Wine Spectator
Aromas of dark cherries, light toasted oak and green tobacco. Medium-bodied, with some light tannins and a tobacco aftertaste. A nice and balanced 2003. Best after 2006. 12,500 cases made. ?JS
Producteur
Tenuta San Guido
Domaine le plus emblématique d’Italie, la Tenuta San Guido a atteint un nouveau palier de reconnaissance grâce à une succession récente de grands millésimes portant la signature italienne la plus illustre : Sassicaia. Fondé dans les années 1940, le domaine n’a commercialisé ses premiers vins qu’en 1968. En 1985, Robert Parker a réaffirmé sa réputation en attribuant au Sassicaia de la même année, la note suprême de 100, lui assurant un rayonnement international. Son succès a été tel qu’il a débouché en 1994sur la création de « Bolgheri Sassicaia » - unique DOC dédiée à un seul domaine. Cette distinction singularise l’ensemble des vins, depuis le second vin Guidalberto, jusqu’au troisième, Le Difese, chaque cuvée affichant ses spécificités et son exemplarité à sa façon.