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Monteverro 2010 75cl

IGT | Toscane | Italie
Épuisé

Tous les millésimes

2010
Évaluations et Scores
19 Rene Gabriel
Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot. Sattes Purpur. Intensives Bouquet; feine Erd-Blutnoten, fleischiger Ansatz, sehr tiefgründig. Im Gaumen fest, markante Struktur und eine deutliche, noch verlangende Adstringenz zeigend. Er hat sich nur sehr langsam entwickelt und könnte noch für eine grosse Überraschung sorgen. Hier merkt man den Bordeaux-Blend aber auch die Maremma-Grundlage. Ein grossartiger Wein mit einem Potential für 20 Jahre. 19/20 trinken
96 Robert Parker
The flagship estate wine, 2010 Monteverro, is absolutely stunning. The blend is Cabernet Sauvignon (45%), Cabernet Franc, Merlot and Petit Verdot. Vineyards are located on a soft incline at the foot of Capalbio facing the glimmering Tyrrhenian Sea. The enormity of this wine cannot be exaggerated: Dark fruit, chocolate and spice make for a rich and opulent first impression. The excellence of the 2010 vintage is on full display thanks to the integrity of the fruit, the supple richness of the mouthfeel and the tangy sweetness of the finish. Monteverro is a relatively new estate that shows enormous promise. Anticipated maturity: 2015-2025. We’ve all heard the story before: Wealthy businessman falls in love with fine wine and sets out to make an icon wine of his own. Founded by German-born Swiss entrepreneur Georg Weber, Monteverro is the kind of estate you’d expect to find in Napa Valley where big money regularly rolls into town. Michel Rolland is a consultant and the underground barrel room is colossal, both in terms of investment and aspiration. Here’s the catch: Mr. Weber did not choose Napa. Instead, he settled on the trendy beach town of Capalbio in southern Tuscany that is known for many things, but not wine. Showing a level of moxie so high it touches peaks of brilliance and insanity, he planted his winemaking flag here. Given the excellent results, I can only say “chapeau.”
92 Wine Spectator
Marked by vanilla and other spices, this big, flamboyant red shows sweet black cherry, black currant, spice and mineral flavors. The rich texture and sweet fruit offset the beefy tannins. Fine length. Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot and Petit Verdot. Best from 2015 through 2023. 1,225 cases made. –BS
Producteur
Tenuta Monteverro
Caractérisé par son climat maritime et son terroir de prédilection, Monteverro se niche parmi les collines au sud de la Maremme, réputé pour ses paysages à coupler le souffle. Le domaine est né au début des années 2000 de la volonté de Georg Weber, entrepreneur suisse né en Allemagne, qui ambitionnait de créer un vin d’envergure internationale dans le style d’un « Premier Grand Cru » de Toscane. Les premières vignes ont été plantées en 2004, aux portes du village de Capalbio, mais le domaine s’est agrandi par la suite pour couvrir 50 hectares, dont 27 plantés en vignes. La famille Weber vise la perfection absolue et elle n’a pas lésiné sur les moyens pour implanter un vignoble, construire une cave et faire venir des consultants mondialement connus comme Michel Rolland. Résultat ? Monteverro est aujourd’hui considéré comme l’un des producteurs leaders des Supers Toscans. Son vin éponyme représente également son « premier cru ». Composé des mêmes cépages bordelais et dans les mêmes proportions que son second vin, Terra di Monteverro, Monteverro est un vin rouge complexe et structuré qui bénéficie d’un passage de 24 mois en barriques de chêne français neuf à 80%. La famille produit une poignée d’autres vins, incarnant eux aussi l’esprit de Monteverro, ainsi que la délicatesse du terroir de la Maremme, qui brille dans chaque flacon.