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Passorosso 2018 75cl

DOC | Terre Siciliane | Sicile | Italie
CHF 34.60
Évaluations et Scores
90 Robert Parker
This is the only Etna denomination wine in the Franchetti portfolio, and it is made with a selection of fruit from various vineyard sites on lava flows of different epochs. The 2018 Etna Rosso Passorosso opens to a lean garnet color with faded color intensity. Like the other wines from this vintage that saw problematic rain on some parts of Etna, this wine is thinner and tighter than some of the more generous vintages of the past. There are tart cherry flavors followed by ashy smoke and tar. Some 35,000 bottles were made.
90 Vinous
The 2018 Passorosso transports you to the ashen slopes of Etna with a display of crushed rocks, black raspberry, wild brush herbs and hints of smoke. It’s soft and understated, impressing more with its purity of fruit and lifting acidity, as a subtle layer of fine tannin collects upon the senses. This concludes structured with rosy inner florals and hints of strawberry. It may not be the most vibrant or flashy vintage of Passorosso, but it is remarkably pretty.
Producteur
Tenuta di Trinoro & Passopisciaro
La Tenuta di Trinoro est lovée dans un écrin reculé, là où la Toscane rencontre l’Ombrie et le Latium. Andrea Franchetti a décidé d’implanter un vignoble ici, sur ce territoire vierge de Sarteano, en 1992. Franchetti demeure l’un des vignerons les plus extrêmes d’Italie, fervent défenseur du modèle viticole français. Il a planté des cépages bordelais à une densité très élevée à des altitudes allant jusqu’à 500-700 mètres ; il vendange le plus tard possible, parfois jusqu’en novembre. Ensuite, il vinifie séparément chaque parcelle, aussi petite soit-elle, pour pouvoir suivre l’évolution de chacune d’elle de façon méticuleuse et sélectionner le summum de la qualité pour sa cuvée Tenuta di Trinoro. Le terroir, de toute évidence, est singulier ici : en témoigne la somptuosité et l’originalité qu’il apporte aux vins. De faibles rendements permettent par ailleurs de sublimer leur trame de fruits noirs et d’essences d’herbes aromatiques. Tout en étant grands admirateurs de sa Tenuta di Trinoro, - à base de cabernet franc complété de cabernet-sauvignon et de petit verdot, dans des proportions moins élevées - nous trouvons son second vin, Le Cupole, d’un rapport qualité-prix totalement incroyable.