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Franchetti 2018 1800cl

IGT | Terre Siciliane | Sicile | Italie
CHF 2’594.40

Tous les millésimes

2018 2019 2020
Évaluations et Scores
97 Vinous
The 2018 Franchetti coats the glass in an inky purple color while putting on a dramatic display of rich blackberry and plum sauce, lavender, sage, mocha and hints of smoke. Its velvety textures wash shades of blue and black fruit across the palate, which is seamless and elegant in feel, supported by underpinnings of salty minerals and savory herbs. There’s so much going on here, and much more to come through proper cellaring, as this winds down incredibly long and gently tannic, signing off with a resonating note of citrus-tinged currants and spice. The 2018 is a more refined and lifted expression of Franchetti that should enjoy a long and wide drinking window. This is an equal-parts blend of Petit Verdot and Cesanese Daffile.
97 Vinous
The 2018 Franchetti coats the glass in an inky purple color while putting on a dramatic display of rich blackberry and plum sauce, lavender, sage, mocha and hints of smoke. Its velvety textures wash shades of blue and black fruit across the palate, which is seamless and elegant in feel, supported by underpinnings of salty minerals and savory herbs. There’s so much going on here, and much more to come through proper cellaring, as this winds down incredibly long and gently tannic, signing off with a resonating note of citrus-tinged currants and spice. The 2018 is a more refined and lifted expression of Franchetti that should enjoy a long and wide drinking window. This is an equal-parts blend of Petit Verdot and Cesanese Daffile.
Producteur
Tenuta di Trinoro & Passopisciaro
La Tenuta di Trinoro est lovée dans un écrin reculé, là où la Toscane rencontre l’Ombrie et le Latium. Andrea Franchetti a décidé d’implanter un vignoble ici, sur ce territoire vierge de Sarteano, en 1992. Franchetti demeure l’un des vignerons les plus extrêmes d’Italie, fervent défenseur du modèle viticole français. Il a planté des cépages bordelais à une densité très élevée à des altitudes allant jusqu’à 500-700 mètres ; il vendange le plus tard possible, parfois jusqu’en novembre. Ensuite, il vinifie séparément chaque parcelle, aussi petite soit-elle, pour pouvoir suivre l’évolution de chacune d’elle de façon méticuleuse et sélectionner le summum de la qualité pour sa cuvée Tenuta di Trinoro. Le terroir, de toute évidence, est singulier ici : en témoigne la somptuosité et l’originalité qu’il apporte aux vins. De faibles rendements permettent par ailleurs de sublimer leur trame de fruits noirs et d’essences d’herbes aromatiques. Tout en étant grands admirateurs de sa Tenuta di Trinoro, - à base de cabernet franc complété de cabernet-sauvignon et de petit verdot, dans des proportions moins élevées - nous trouvons son second vin, Le Cupole, d’un rapport qualité-prix totalement incroyable.