Close
Rechercher
Filters

Il Pino di Biserno 2011 150cl

IGT | Bolgheri | Toscane | Italie
Épuisé
Évaluations et Scores
19 Rene Gabriel
Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot. Dunkles, leicht mattes Granat. Wildes Bouquet, dezent animalische Aromenzüge aufweisend, Rauchnoten, Rehfleisch, Tabak, sehr intensiv, zu Kopf steigend. Im Gaumen dicht, fleischig, viel Rückhalt, die Tannine sind dicht und stützen den ganzen Gaumenraum, die Beeren sind reif, angenehm süss und durchaus im schwarzbeerigen Bereich. Kein Nullachtfünfzehnwein, sondern ein eigenwilliger Spezial-Toskaner. Hier sorgen Lodovico und Piero Antinori für einen gigantischen Toskana-Value. 19/20 trinken – 2029
90 Robert Parker
The 2011 Il Pino di Biserno embodies the heat of the vintage with ripe fruit tones, blackberry preserves, cherry cola and loads of luscious dark spice. The 2010 vintage has more focus and balance, but this warmer rendition offers its own appeal. The wine is more suited to near-term consumption thanks to its soft tannins and fruit-forward personality. The blend is 50% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 12% Petit Verdot and 8% Cabernet Sauvignon. Some 80% of the wine is aged in French barrique for 12 months. I was able to spend an afternoon with Lodovico Antinori recently at his beautiful estate in Bibbona (just a stone’s throw from the Bolgheri municipality line). This is a magical place with softly rolling hills that stand at a slightly taller incline on this part of the Tuscan coast. Shining luminosity from the sky and reflected off the surface of the Mediterranean sea flood the landscape with golden sunshine. The property, planted to Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon and Petit Verdot, is impeccably manicured. Michel Rolland is consultant in the winery. Lodovico has big plans for his estate, including an underground, gravity-flow winery. The architectural designs are set, but ground on the new project is not broken yet. His property has 47 hectares of vines that are ten years old. The young age of the plants is still a factor in hotter years (like 2011), where the wines tend to show overripe nuances.
90 Wine Spectator
A lean, muscular style, with intense black currant, black cherry, licorice, tobacco and iron flavors. The chewy, long finish features firm grip. Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot and Cabernet Sauvignon. Best from 2016 through 2022. 4,500 cases made.
Producteur
Tenuta di Biserno
Lodovico Antinori est le génie à l’origine de ces deux domaines, Tenuta di Biserno et Campo di Sasso. Les vins qui en émanent représentent la concrétisation de sa vision et sa capacité à entrevoir le vrai potentiel d’un beau terroir. Volonté et détermination sont les maîtres-mots de cette production de vins hors pair. Lovée parmi les coteaux de Bibbona, la Tenuta di Biserno se trouve en haute Maremme, aux portes du village historique de Bolgheri. D’une superficie proche de 50 hectares, ce domaine a été déniché en 1995 par Lodovico qui cherchait alors à étendre sa propriété déjà renommée d’Ornellaia. En raison de son terroir particulier, plus pentu et plus pierreux que celui d’Ornellaia, Lodovico a décidé que la parcelle constituerait les bases d’un projet à part entière. En s’unissant avec son frère, le Marchese Piero Antinori, et le propriétaire terrien Umberto Mannoni, il a donné naissance au domaine de Bisernoa. Son fleuron, qui porte le nom du domaine, est un assemblage réfléchi de cabernet franc, merlot, cabernet-sauvignon et petit verdot. La propriété propose également un second vin, Il Pino di Biserno, et une « super cuvée » portant le nom de Lodovico lui-même : elle est issue d’une sélection parcellaire, lui conférant son caractère et sa personnalité uniques.