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Bartholomäus 2010 150cl

DOC | Bolgheri | Toscane | Italie
CHF 281.05

Tous les millésimes

2010
Évaluations et Scores
93 Robert Parker
All Merlot, the 2010 Giorgio Bartholomaus is a wine of soaring aspirations. Many producers have recently joined the race to create the definitive Merlot from coastal Tuscany that may, or may not, one day knock Masseto off its pedestal. This wine makes a concerted effort. It opens with dark, impenetrable density and thickly extracted tones of dark plum, cherry, clove and dark vanilla bean. The mouthfeel is chewy and syrupy: The texture is so thick and prominent, this wine leaves very little to the imagination. It just puts it all out there in one massive serving. A little cellar time should help it settle into more complexity and nuanced layering. Anticipated maturity: 2015-2026.  Tenuta Argentiera is a fascinating property that is only at the beginning of what I hope will be a long and successful road ahead. Founded in 1999 in partnership with Piero Antinori, the 72 hectares of vines are just entering their prime production years. As a result, the property has started to release some ambitious new mono-varietal wines. A pure expression of Merlot, the first vintage of Giorgio Bartholomaus was released in 2009 in honor of proprietor Corrado Fratini’s grandchild. A second wine, the 100% 2010 Cabernet Sauvignon Opheliah Maria (dedicated to Corrado’s latest grandchild) will see its debut later in the year.
92 Wine Spectator
A polished, opulent red, boasting notes of black cherry, toasty oak, spices and chocolate. Balanced yet firm, with a long finish. This international style won't appeal to everyone, but this is enticing nonetheless. Merlot. Best from 2015 through 2025. 75 cases imported. –BS
Producteur
Tenuta Argentiera
Depuis la plaine jusqu’aux collines de la Toscane, la Tenuta Argentiera s’étire le long de la côte de la Haute Maremme, à environ 100 km au sud-ouest de Florence, ville adorée des Italiens. Bien que née en 1999 d’un partenariat avec Antinori, dont les terres sont attenantes, cette propriété appartient aujourd’hui exclusivement aux frères Fratini, Corrado et Marcello. Sur ses 500 hectares au total, 75 ha sont plantés de cépages typiquement bordelais, à savoir le cabernet-sauvignon, le cabernet franc, le merlot et la syrah. A cheval sur les zones DOC Bolgerhi et IGT Toscana, la « tenuta » a dévoilé son premier millésime en 2003. Aujourd’hui, ses vins reflètent toujours autant ce terroir de prédilection de la Maremme sur lequel Argentiera est implanté. Le haut de gamme en DOC Bolgheri Superiore, Argentiera, se présente comme un assemblage rouge riche, mûr et soyeux issu de raisins ayant fait l’objet des soins les plus attentifs au domaine, avec une prédominance de cabernet-sauvignon. Deux autres DOC Bolgheri, Villa Donaratico et Poggio ai Ginepri, y voient également le jour, de même qu’un 100% merlot, Bartholomäus.