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Porto Vintage 2011 75cl

DOC | Porto | Douro | Portugal
Épuisé
Évaluations et Scores
98 Robert Parker
The 2011 Taylor’s Vintage 2011 has a multifaceted, Pandora’s Box of a nose that is mercurial in the glass: cassis at first before blackberry and raspberry politely ask it to move aside, followed by wilted rose petals and Dorset plum. Returning after one 45 minutes that nose has shut up shop. The palate is sweet and sensual on the entry, plush and opulent, with copious black cherries, boysenberry and cassis fruit, curiously more reminiscent of Fonseca! It just glides across the palate with a mouth-coating, glycerine-tinged finish that has a wonderful lightness of touch, demonstrating how Vintage Port is so much more accessible in its youth nowadays. But don’t let that fool you into dismissing the seriousness or magnitude of this outstanding Taylor’s. Tasted May 2013.
97 Wine Spectator
Powerful, featuring concentrated dark plum and spicy cherry flavors that are finely balanced, showing notes of raspberry preserves. The mocha and wild herb accents are interwoven and supported by powerful tannins. The finish offers intense grip and violet hints. Best from 2020 through 2045. –KM
Producteur
Taylor's
Taylor’s symbolise, pour beaucoup, l’archétype de la maison de porto et ses vins, la quintessence du porto. Fondé il y a plus de trois siècles, en 1692 plus précisément, Taylor’s est l’une des plus anciennes sociétés de la dénomination. Ses portos millésimés sans égal sont des chefs d’œuvre composés à parts égales de profondeur et de race, leur intégrité d’ensemble les rendant quasi inimitables. Le célèbre millésime 1992 est sans doute l’expression la plus accomplie du style de la maison, la hissant sur un piédestal d’où elle domine ses concurrents, tant et si bien que le Wine Advocate de Robert Parker lui a accordé la note exceptionnelle de 100. Par ailleurs Parker a fait le commentaire suivant : « Il s’agit incontestablement du meilleur jeune porto que j’ai jamais dégusté. Il personnifie l’essence même de ce vers quoi tend un porto millésimé… Si le Château Latour produisait un cabernet-sauvignon vendange tardive, il y a fort à parier que les deux partageraient le même profil olfactif ».