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Porto Vintage 1992 75cl

DOC | Porto | Douro | Portugal
Épuisé
Évaluations et Scores
100 Par Robert Parker
96 Par Wine Spectator
Taylor's 1992 Vintage Port is unquestionably the greatest young port I have ever tasted. It represents the essence of what vintage port can achieve. The color is an opaque black/purple, and the nose offers up fabulously intense aromas of minerals, cassis, blackberries, licorice, and spices, as well as extraordinary purity and penetration. Yet this is still an unformed and infantile wine. If Chateau Latour made a late-harvest Cabernet Sauvignon, I suspect it might smell like this. In the mouth, the wine is out of this world, displaying layer upon layer of concentrated black fruits backed by well-integrated tannin and structure. This is a massive, magnificently rich, full-bodied port that will be far more flattering in its youth than were such Taylors as the 1983, 1977, or 1970. It possesses awesome fruit, marvelous intensity, and lavish opulence, all brilliantly well-delineated by the wine's formidable structure. This monumental 30-50 year port is a must purchase for port aficionados.! Also noteworthy is the fact that the 1992 Taylor commemorates the 300th anniversary of this firm, as evidenced by the special bottle Taylor used for this port.
Producteur
Taylor's
Taylor’s symbolise, pour beaucoup, l’archétype de la maison de porto et ses vins, la quintessence du porto. Fondé il y a plus de trois siècles, en 1692 plus précisément, Taylor’s est l’une des plus anciennes sociétés de la dénomination. Ses portos millésimés sans égal sont des chefs d’œuvre composés à parts égales de profondeur et de race, leur intégrité d’ensemble les rendant quasi inimitables. Le célèbre millésime 1992 est sans doute l’expression la plus accomplie du style de la maison, la hissant sur un piédestal d’où elle domine ses concurrents, tant et si bien que le Wine Advocate de Robert Parker lui a accordé la note exceptionnelle de 100. Par ailleurs Parker a fait le commentaire suivant : « Il s’agit incontestablement du meilleur jeune porto que j’ai jamais dégusté. Il personnifie l’essence même de ce vers quoi tend un porto millésimé… Si le Château Latour produisait un cabernet-sauvignon vendange tardive, il y a fort à parier que les deux partageraient le même profil olfactif ».