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Barolo Aleste 2016 300cl

DOCG | Barolo | Piemonte | Italie
CHF 756.70

Tous les millésimes

2016 2017 2018 2020
Évaluations et Scores
98 Robert Parker
The Luciano Sandrone 2016 Barolo Aleste is a very special wine for several reasons. First, we get that exceedingly smooth and seamless quality that we saw in many of the other new releases in this portfolio. This trait sums up the house style. Second, this vintage delivers impeccable intensity that transcends the various fruit, spice, earthy and ethereal components of the bouquet. That equal intensity spread across all parts of the wine is what creates those beautiful transitions. The wine is layered and rich in terms of mouthfeel with a long, fruit and spice-driven finish. The tannins are tucked in at the back, surrounded amply by the wine's textural richness and fruit weight.
98 Vinous
<br/>The 2016 Barolo Aleste is ample, creamy and expansive in feel. But more than that, the 2016 stands out for its freshness, persistence and brilliance. In so many vintages, the Aleste (formerly known as Cannubi Boschis) has been rich and powerful in feel, but in 2016, the wine is all about finesse. The red-fruited, floral purity of Nebbiolo comes through beautifully here; I especially admire the wine's translucence. Wow.
97 Wine Spectator
A core of ripe, sweet cherry lurks beneath the iron, tar, eucalyptus and tobacco flavors in this firmly structured red, which shows freshness. This has both finesse and power, with a tight matrix of tannins and a long finish. Best from 2023 through 2047.
Producteur
Sandrone Luciano Azienda Agricola
Aucun producteur-récoltant n’a réussi à instaurer un tel équilibre entre une approche moderne d’un côté et traditionnelle de l’autre, que la cave Luciano Sandrone. Il réussit la prouesse d’élaborer des vins à la fois tendres, souples et accessibles dans leur jeunesse, tout en étant capables de vieillir à merveille. La famille Sandrone a élu domicile aux portes de Castiglione Falletto pour y produire du vin à partir de 1978. A partir de 27 hectares de vignes, dont 75% en propre, elle se consacre à la production de nebbiolo avec pour sources les régions de Barolo et Roero. L’attention des médias à la fin des années 1980 s’est focalisée initialement sur son Barolo Cannubi Boschis. Cuvées confidentielles, les millésimes 1989 et 1990 se sont vu décerner respectivement 97 et 100 points par Robert Parker. Tous les regards se sont alors tournés vers Sandrone, premier Barolo à avoir décroché cette note parfaite. Diplôme d’œnologie en poche, suite à des études universitaires, le frère de Luciano, Luca, a rejoint le domaine en 1992 où il assume le rôle de chef de culture. Les Sandrone restent toujours aussi fidèles à leur vision, chacun de leurs vins étant le reflet non seulement de l’histoire culturelle et des traditions de la région, mais aussi des meilleures technologies contemporaines.