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Core Bianco 2019 75cl

IGT | Campania | Italie
Épuisé
Évaluations et Scores
91 Robert Parker
The Montevetrano 2019 Core Bianco is a blend of equal parts Fiano and Greco. This happy marriage of Campania indigenous grapes results in silky creaminess and a smooth textural approach that gives this wine a leg up on many other local whites you may know. The bouquet offers an assembly of peach, citrus and melon, and the finish is clean and nicely streamlined. This is a handy, easy-drinking white for grilled or baked fish. (In the fish markets of Salerno, you might choose a coccio, which is essentially what North Americans call a sea robin.) About 10,000 bottles were released.
91 Robert Parker
The Montevetrano 2019 Core Bianco is a blend of equal parts Fiano and Greco. This happy marriage of Campania indigenous grapes results in silky creaminess and a smooth textural approach that gives this wine a leg up on many other local whites you may know. The bouquet offers an assembly of peach, citrus and melon, and the finish is clean and nicely streamlined. This is a handy, easy-drinking white for grilled or baked fish. (In the fish markets of Salerno, you might choose a coccio, which is essentially what North Americans call a sea robin.) About 10,000 bottles were released.
Producteur
Montevetrano di Silvia Imparato
Vin vedette de la Campanie, Montevetrano a brusquement fait son apparition en 1995, accédant à un statut de culte quasiment du jour au lendemain. A l’origine, la photographe italienne Silvia Imparato possédait seulement 4 hectares de vignes au sud de Naples et a élaboré une quantité minime de vin en 1991. Forte de ses premiers résultats, elle a embauché l’œnologue Ricardo Cotarella pour l’aider avec le millésime 1992. En 1995, elle a fait parvenir des échantillons des millésimes 1991-1993 à Robert Parker, lequel les a très bien notés avant d’employer le qualificatif célèbre de « Sassicaia du Sud ». Et le vin a connu, de ce fait, un succès fulgurant. Le vignoble s’étend sur un coteau exposé au sud sur des sols graveleux. Le premier millésime comportait 70% de cabernet et 30% d’aglianico, mais dorénavant l’assemblage se partage plutôt entre 60% de cabernet, 30% de merlot et 10% d’aglianico. La production est passée de 1 000 à environ 30 000 bouteilles aujourd’hui. Et la superficie du vignoble de 4 à 6 hectares, A court terme cette superficie pourrait être portée à 11 hectares, un développement qui prendra fin dès que la production atteindra 50 000 bouteilles.