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Barolo Campé 2003 150cl

DOCG | Barolo | Piemonte | Italie
CHF 281.05
Évaluations et Scores
95 Wine Spectator
Loads of ripe fruit on the nose, with an almost jammy style. Full-bodied, with big, juicy fruit, loads of ripe tannins and a long, concentrated finish. An impressive, thick Barolo. Powerful. Full throttle. Best after 2012. 80 cases made. ?JS<br/>
92 Robert Parker
The 2003 Barolo Campe has developed beautifully and gained notable focus since I first tasted it from barrel a few years ago. It opens with a huge, overripe nose that leads to a powerful expression of earthiness, spices and sweet fruit, with mentholated, balsamic overtones. Made in dense, powerful style, it offers outstanding length and a long, building finish. Anticipated maturity: 2009-2018. <br/><br/>This is a very strong set of releases from La Spinetta and proprietor Giorgio Rivetti. The 2004 Barbarescos are easily the best of his career. The wines still see 100% new French oak, but toast levels have been reduced and the Barbarescos now spend 12 months in oak rather than the 18 months they saw in previous vintages. Both changes have had a remarkably positive effect in allowing more site-specific character and Nebbiolo fruit to come through. The 2003 Barolo Camp? shows that Rivetti is making important strides with this wine as well. Only the 2005 Barberas are disappointing, but that is not entirely surprising given the uneven growing season. In the past La Spinetta was an estate that relied just as much on style as substance. The 2004 Barbarescos, and especially the Starderi, are the first wines that truly live up to the glamorous image that Giorgio Rivetti has masterfully succeeded in creating.
Producteur
La Spinetta
Bruno, Carlo et Giorgio Rivetti : une fratrie est actuellement aux commandes de ce domaine mythique. Sur les bases de La Spinetta, née en 1977 sous l’impulsion de Giuseppe et Lidia, la famille a réussi à ériger une cave ultra moderne apte à donner naissance à une collection exceptionnelle de vins du Piémont et de la Toscane. Le premier domaine, à Castagnole Lanza, produit toujours des Moscato d’Asti caractérisés par leur élégance. En réalité, c’est aux Rivetti que revient le titre de pionniers dans l’élaboration de moscato issus d’une sélection parcellaire, à savoir le Bricco Quaglia et le Biancospino. Depuis, La Spinetta s’est agrandie, incorporant désormais en son sein des installations de vinification de pointe à Grinzan Cavour, baptisées Campè, et dédiées à la production de vins rouges. La famille a également quitté son Piémont natal pour acheter en 2001 les vignobles Casanova en Toscane. Ici, elle décline sa production en trois vins 100% sangiovese. Enfin, en 2011, les frères ont jeté leur dévolu sur un quatrième domaine – bien que les trois premiers soient déjà impressionnants – en se portant acquéreurs de Contratto à Canelli, la plus vieille maison d’effervescents « metodo classico » d’Italie. Ils se sont également lancés dans l’élaboration de vermouths et de bitter. Chaque site de production fait appel à une technologie de pointe et à des méthodes de vinification rigoureuses. Résultat : une panoplie de vins opulents à la texture riche qui exhibent un style moderne.