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Champagne Brut Cuvée Argonne 2004 150cl

AOC Grand Cru | Vallée de la Marne | Champagne | France
Épuisé

Tous les millésimes

2004
Évaluations et Scores
96 Robert Parker
Straw yellow towards golden in color, the sumptuous 2004 Aÿ Grand Cru Argonne Brut from 70-year-old Pinot Noir vines offers a very clear and discreet, yet complex and "Burgundian" bouquet with elegant flavors of white and yellow fleshed fruits, citrus aromas (the whole range from oranges and mandarins to lemons), gooseberries, mushrooms, juniper and fresh oak. Fermented and raised on the full lees for one year in Argonne oak barrels (30% of which were new), this is a full-bodied, rich and filigree-structured, very elegant, precisely defined and finesse-full Aÿ Champagne. It has remarkable freshness and mineral stringency. Less rich and round than the Fût de Chêne, the tightly woven, yet bright and lifted Argonne is more built on mineral purity, finesse and elegance. The finish is firm but amazing, and indicates a great ageing potential. All in all, this is a fascinating, age-worthy new luxury cuvée. Total production is 8,000 bottles. Based in Ay, Henri Giraud produces luxury Champagnes of unique quality and style. The 2004 Argonne Brut is a fascinating Pinot Noir fermented and aged in noble 228-liter barrels of Argonne oak; whereas the famous Fût de Chêne MV07 contains 30% Chardonnay, which seems to add generous fruit and freshness. Both wines are widely rich in flavors and body, but at the same time they are pure, precise and highly elegant—revealing a gorgeous vinous quality. Both are great, unfortunately highly expensive, Champagnes; although, I prefer the mineral purity of the 2004 Argonne to the exuberant richness and sumptuous fruit of the (2007) Fût de Chêne.
94 Wine Spectator
Soft and creamy, with a rich panoply of toasted coconut, orange marmalade, brioche, crystallized honey and banana cream pie flavors. The firm, finely knit acidity keeps this vibrant and focused. Offers a long, well-spiced finish. Drink now through 2029. 700 cases made.
Producteur
Henri Giraud
En dépit d’une réputation moins affirmée que celles d’autres maisons de champagne célèbres, tel son voisin Bollinger, Henri Giraud a réussi à devenir l’un des producteurs les plus fascinants qui soit aujourd’hui. Ce domaine relativement modeste, fondé en 1626, se positionne comme l’une des maisons familiales les plus anciennes de la Champagne. Claude Giraud, douzième représentant du nom, préside actuellement aux destinées de l’entreprise, perpétuant ainsi le patrimoine familial. La cave possède 35 parcelles différentes. La majorité d’entre elles sont plantées de pinot noir, suivi de chardonnay, mais une partie des approvisionnements provient d’autres viticulteurs. Fait unique, Henri Giraud réalise la première fermentation sous bois avant de procéder à une fermentation malolactique complète. Rappelant le style de certains champagnes comme Krug, ces deux procédés se conjuguent pour donner naissance à des vins incroyablement riches et denses. L’Esprit de Giraud est une référence incontournable et impressionnante parmi les blancs et rosés non millésimés. Un Blanc de Blancs est également proposé, de même qu’un champagne plus ample et généreux, Hommage à François Hémart. Le Fûts de Chêne, un champagne millésimé luxueux vinifié et élevé sous bois avant la mise en bouteille, représente le summum de la production.