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Galatrona 2017 1800cl

DOC | Val d’Arno di Sopra | Toscane | Italie
CHF 2’378.20

Tous les millésimes

2014 2015 2016 2017
Évaluations et Scores
95 Robert Parker
Despite the hardships of the vintage, Luca Sanjust and the team at Petrolo poured all their focus and attention into creating this wine. The 2017 Galatrona shows a hot-vintage interpretation of Merlot that never feels too ripe or heavy. Instead, this wine ushers forth a remarkable succession of balsam herb-like aromas with Mediterranean shrub, rosemary essence and wild sage. Those garden-fresh aromas accompany the dark blackberry fruit that gives this wine its important center of gravity. The Merlot harvest came two weeks early in 2017, and yields were greatly reduced. I am suggesting a slightly shorter drinking window for the 2017 vintage compared to the cellar-worthy 2016 edition.<br/>Average production at Petrolo is 30,000 to 35,000 bottles, but only 17,000 bottles were released in the challenging 2017 vintage. Petrolo proprietor Luca Sanjust calls 2017 a "demoralizing vintage" for all, but hard work and perseverance has paid off handsomely. His wines from the 2017 vintage show great quality, if alas, extremely low quantities.<br/>
Producteur
Fattoria Petrolo
Le paysage de Chianti, plus précisément la sous-région des Colli Aretini dans le sud-ouest de l’appellation, sert de cadre à la Tenuta Petrolo, propriété de la quatrième génération de la famille Bazzocchi-Sanjust dont la mission est de produire des vins à la qualité optimale. Pour cela, elle fait appel aux compétences expertes de l’œnologue, Simone Cuccoli, et de l’œnologue conseil, Carlo Ferrini. Résultat ? Ce domaine de 31 hectares élabore l’un des meilleurs 100% merlot de la Toscane. La cuvée Galatrona Merlot, tout en richesse, rivalise sans effort avec les meilleurs Pomerols. Se positionnant comme le fleuron de la gamme, Torrione, un sangiovese engageant, incarne l’esprit de la propriété. Torrione est au sangiovese, ce que Galatrona est au merlot. Cinq autres vins viennent compléter la sélection, dont certaines sélections parcellaires à l’instar de Campolusso et Boggina.