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Barolo Mosconi 2017 75cl

DOCG | Barolo | Piemonte | Italie
CHF 63.80
Évaluations et Scores
95 Vinous
The 2017 Barolo Mosconi is a powerful, brooding wine. Black cherry, gravel, dried herbs, scorched earth, spice and leather add to an impression of gravitas. This is an especially somber, potent Barolo that needs time to soften. Even so, it will always be a brute. The substantial finish is a thing of beauty. The Barolo Mosconi emerges from the estates oldest vines, which are 70-80 years old, and is aged in barrique.
95 Wine Spectator
Cherry and plum fruit flavors are accented by vanilla, toast, hay, white pepper and tar notes in this expressive, solidly built Barolo, which is fluid, with a dense matrix of tannins shoring up the long finish, showing fine complexity, balance and length. Best from 2025 through 2048. 800 cases made, 320 cases imported.
94 Robert Parker
Made with organically grown clones of Michel and Lampia, the E Pira-Chiara Boschis 2017 Barolo Mosconi softly presents bright berry aromas, raspberry, wild cherry, crushed limestone and delicate floral tones of lilacs and violets. Like other wines from this hot vintage, this expression from the Mosconi cru in Monforte d'Alba has that unique floral signature that is precious and unexpected. The wine shows great depth and balance with a pretty intensity that spreads over the palate. The tannins are dry with some dustiness, but the mouthfeel is spot-on in terms of length and polish. Some 9,000 bottles were crafted.
Producteur
E. Pira & Figli - Chiara Boschis
Chiara Boschis fait figure de véritable protagoniste au sein d’un groupe de femmes œnologues, peu nombreuses mais motivées, dans les Langhe. Descendante d’une longue lignée de viticulteurs, elle a repris les rênes d’E. Pira & Figli en 1990. Neuf ans plus tôt, ses parents avaient racheté ce domaine à une vieille famille vigneronne, sans héritiers. Au lieu de rebaptiser la propriété, elle a ajouté son nom entre parenthèses, faisant preuve d’un goût certain. Dès le départ, elle s’est attachée à marier en toute harmonie le potentiel stupéfiant du Barolo, une élégance accessible et des arômes affirmées et intenses. D’un millésime à l’autre, elle y parvient à merveille, grâce notamment à une gestion rigoureuse du vignoble, un tri méticuleux et des techniques de vinification parfaites qui incluent une macération courte, une fermentation malolactique en cuves inox et un élevage en barriques. En 2010, son frère Giorgio l’a rejointe et ils co-dirigent cette petite propriété historique. La production ultra confidentielle s’appuie sur huit hectares et demi, implantés sur les meilleurs coteaux de Monforte d’Alba, Serralunga d’Alba et Barolo. Par ailleurs, la famille cultive toujours une petite parcelle dans le célèbre secteur de Cannubi. Les vins élaborés sous le label E. Pira & Figli (Chiara Boschis) figurent parmi les plus raffinés et délicats de toute l’Italie. Une collection que beaucoup leur envient.