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Barolo Mosconi 2013 75cl

DOCG | Barolo | Piemonte | Italie
Épuisé
Évaluations et Scores
95 Robert Parker
The 2013 Barolo Mosconi shows thicker textural fiber and greater overall power. The Mosconi site is characterized by heavy clay soils that act like a sponge and keep the moisture locked deep within even during the warmest months. The wine opens to coffee and dark fruit with more cherry, spice, tobacco and black truffle at the back. The mouthfeel is generous and wide in appeal, showing tannic firmness that coats the palate. The wine's layering is rich and lasting in intensity. This wine shows excellent possibility for further cellar evolution.<br/>Chiara Boschis describes the 2013 vintage as having a double personality. It started off cool and the the growth cycle got off to a slow start. The second half of the season saw a faster acceleration that quickly compensated for the delays. The Cannubi cru is south-facing and is usually among the first vintages to ripen. It suffers most in the hot years, but performs beautifully in more temperate vintages like 2013 (that also had more moisture in the soils). Chiara was joined by her younger brother Giorgio in the winery in 2010.
93 Wine Spectator
A core of sweet cherry and strawberry flavors anchors this red, gaining complexity from the additional earth, tar, tobacco, licorice and spice notes. Best from 2022 through 2042.—B.S.
Producteur
E. Pira & Figli - Chiara Boschis
Chiara Boschis fait figure de véritable protagoniste au sein d’un groupe de femmes œnologues, peu nombreuses mais motivées, dans les Langhe. Descendante d’une longue lignée de viticulteurs, elle a repris les rênes d’E. Pira & Figli en 1990. Neuf ans plus tôt, ses parents avaient racheté ce domaine à une vieille famille vigneronne, sans héritiers. Au lieu de rebaptiser la propriété, elle a ajouté son nom entre parenthèses, faisant preuve d’un goût certain. Dès le départ, elle s’est attachée à marier en toute harmonie le potentiel stupéfiant du Barolo, une élégance accessible et des arômes affirmées et intenses. D’un millésime à l’autre, elle y parvient à merveille, grâce notamment à une gestion rigoureuse du vignoble, un tri méticuleux et des techniques de vinification parfaites qui incluent une macération courte, une fermentation malolactique en cuves inox et un élevage en barriques. En 2010, son frère Giorgio l’a rejointe et ils co-dirigent cette petite propriété historique. La production ultra confidentielle s’appuie sur huit hectares et demi, implantés sur les meilleurs coteaux de Monforte d’Alba, Serralunga d’Alba et Barolo. Par ailleurs, la famille cultive toujours une petite parcelle dans le célèbre secteur de Cannubi. Les vins élaborés sous le label E. Pira & Figli (Chiara Boschis) figurent parmi les plus raffinés et délicats de toute l’Italie. Une collection que beaucoup leur envient.