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Hermitage La Chapelle 1961 75cl

AOC | Hermitage | Rhône | France
CHF 14’053.00
Évaluations et Scores
20 Rene Gabriel
Dunkles Braun, leuchtender Rand. Wunderschön ausladendes, fast fettes Bouquet, viel Schokonoten, Pflaumen, Sandelholz, Jasmintee, frische Küchenkräuter, Thymian und Rosmarin, blühende Kapernsträucher, süsses Terroir, Moschus, Arabica-Kaffee, Wildleder, ähnelt einem reifen Cheval-Blanc, geniales gereiftes, perfektes Rhônebouquet. Im Gaumen bewegend vom ersten Moment an, reife Tannine die aber den wohl geformten Körper immer noch stützen, Korinthen, Lakritze und Teernoten, Havannatabak, dezente Trockenheit im hoch aromatischen Finale, noch immer ein legendärer, grosser Hermitage, der sicherlich eine Art Messlatte darstellt und zu den schier unerreichten Legenden gehört. 20/20 austrinken
100 Robert Parker
This is unquestionably one of the greatest wines made in the twentieth century. In the two dozen tastings where I have had the 1961 La Chapelle, I rated it 100 points twenty times. The opaque purple/garnet color is accompanied by spectacular aromatics representing the essence of old vine Syrah (smoked meat, pepper, hoisin sauce, and soy). As the wine sits in the glass, notions of pepper, new saddle leather, grilled meat, and awesome levels of blackberry, plum, and black currant liqueur-like notes emerge. Extremely unctuous, with compelling concentration and purity, this full-bodied, seamless, mouthfilling 1961 is truly immortal. It still possesses a freshness and vigor that defy its nearly forty years of age. It should continue to drink well for two more decades. Prodigious stuff!
100 Wine Spectator
Always 100 points, still 100 points. From a vintage with a minuscule crop and great summer weather through the end of the harvest. Dark at the core, it lightens at the edge to the color of prune juice. Full-bodied, it lays thick on the palate, with loads of ripe berry, plum, mineral and game layers. Intense and harmonious. Should hold for years.--La Chapelle vertical. Drink now through 2025. ?PM
100 Robert Parker
This is unquestionably one of the greatest wines made in the twentieth century. In the two dozen tastings where I have had the 1961 La Chapelle, I rated it 100 points twenty times. The opaque purple/garnet color is accompanied by spectacular aromatics representing the essence of old vine Syrah (smoked meat, pepper, hoisin sauce, and soy). As the wine sits in the glass, notions of pepper, new saddle leather, grilled meat, and awesome levels of blackberry, plum, and black currant liqueur-like notes emerge. Extremely unctuous, with compelling concentration and purity, this full-bodied, seamless, mouthfilling 1961 is truly immortal. It still possesses a freshness and vigor that defy its nearly forty years of age. It should continue to drink well for two more decades. Prodigious stuff!
100 Wine Spectator
Always 100 points, still 100 points. From a vintage with a minuscule crop and great summer weather through the end of the harvest. Dark at the core, it lightens at the edge to the color of prune juice. Full-bodied, it lays thick on the palate, with loads of ripe berry, plum, mineral and game layers. Intense and harmonious. Should hold for years.--La Chapelle vertical. Drink now through 2025. ?PM
20 Rene Gabriel
Dunkles Braun, leuchtender Rand. Wunderschön ausladendes, fast fettes Bouquet, viel Schokonoten, Pflaumen, Sandelholz, Jasmintee, frische Küchenkräuter, Thymian und Rosmarin, blühende Kapernsträucher, süsses Terroir, Moschus, Arabica-Kaffee, Wildleder, ähnelt einem reifen Cheval-Blanc, geniales gereiftes, perfektes Rhônebouquet. Im Gaumen bewegend vom ersten Moment an, reife Tannine die aber den wohl geformten Körper immer noch stützen, Korinthen, Lakritze und Teernoten, Havannatabak, dezente Trockenheit im hoch aromatischen Finale, noch immer ein legendärer, grosser Hermitage, der sicherlich eine Art Messlatte darstellt und zu den schier unerreichten Legenden gehört. 20/20 austrinken
Producteur
Domaine Paul Jaboulet Aîné
C’est en 1834 qu’Antoine Jaboulet a commencé à exploiter les terres en coteaux autour de l’Hermitage. Apportant un soin de tous les instants à ses vignes, il a travaillé à pied d’œuvre pour créer des vins exceptionnels. Depuis, des générations ont emprunté la voie qu’il a ouverte, et ce, jusqu’en 2006 lorsque la propriété est passée entre les mains de la famille Frey. Fortement ancrée dans le monde du vin en tant que propriétaire du Château La Lagune à Bordeaux, entre autres, les Frey perpétuent la passion de l’excellence célébrée par les Jaboulet. Sous l’égide de Caroline Frey, le chai et les vignobles ont fait l’objet d’une réfection, l’une de ses contributions les plus importantes étant la mise en application de pratiques durables. La répartition des différentes parcelles sur l’ensemble de la Vallée du Rhône, pour 121 hectares au total, permet de dédier les vignobles du Rhône septentrional à la syrah, tandis que les vignes de roussanne, marsanne et viognier servent à l’élaboration des blancs. Le porte-étendard de la maison Jaboulet, l’Hermitage La Chapelle, représente son apothéose, tandis que l’Hermitage La Petite Chapelle n’a pas grand-chose à lui envier.