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Romanée St. Vivant 2000 75cl

AOC Grand Cru | Côte de Nuits | Bourgogne | France
Épuisé
Évaluations et Scores
92 Robert Parker
The boldly spicy, plummy black fruit-filled nose of the 2000 Romanee-St.-Vivant leads to a highly-extracted, intense personality. Medium-bodied as well as uncharacteristically inky, this blackberry and cassis-laden wine suffers somewhat from a rough, woody finish. It is unquestionably outstanding, with loads of roasted black fruits, yet one has to wonder what would have been achieved with a softer hand in vinification. Drink it between 2005 and 2010. Madame Lalou Bize-Leroy liked both the 2000 and 2001 vintages, stating that she was “rather pleased with the 2001s as they will bring lots of joy to those who drink them young” and that the 2000s “are candied fruit, reduction of fruit, the essence of fruit.” Many Burgundians chose to bottle their 2001 early in order to “trap” the fruit in the bottle, but Bize-Leroy beat them all to the punch, having completed the bottling process by early September, 2002. Typically an early bottler, Mme. Bize-Leroy felt that the 2001s would lose their fruit to either oxidation or the required sulfuring if left in the barrel for a longer elevage. Overall, Domaine Leroy’s 2001s are a success, though many were found to reveal stemmy, woody tannin in their finishes. If this characteristic melts away quickly, my scores on those wines will appear overly conservative.
Producteur
Domaine Leroy
Confrontée à des difficultés croissantes pour dénicher des cuvées répondant aux exigences du label Maison Leroy, Madame Lalou Bize-Leroy a décidé d’acheter ses propres vignes. D’où la fondation en 1988, du Domaine Leroy, issu de la réunion de plusieurs domaines. Le vignoble actuel s’étend sur une superficie de 21 hectares, situés essentiellement dans des zones classées Grand Cru et Premier Cru. Madame Lalou Bize-Leroy est intimement convaincue que tout est vivant – depuis les sols jusqu’aux raisins, mais aussi l’humanité elle-même. En toute logique, elle a donc d’emblée adopté le principe de la viticulture biodynamique dans ses vignes, par respect du terroir. Cette méthode culturale plutôt controversée auparavant est désormais passée dans les mœurs en tant qu’approche globale axée sur l’inter connectivité existant au niveau de l’environnement. Elle prend également en compte les influences astrologiques et cosmiques. Sans le moindre recours aux engrais, herbicides, insecticides ou pesticides chimiques, les vignes sont entretenues manuellement tout au long de l’année. Les résultats ainsi obtenus par ce producteur soucieux de la qualité sont stupéfiants. Les vins sont extrêmement concentrés tout en étant raffinés et empreints d’une pureté rare, fruit d’un vignoble géré de manière intuitive.