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Clos Vougeot 2010 75cl

AOC Grand Cru | Côte de Nuits | Bourgogne | France
Épuisé
Évaluations et Scores
97 Par Robert Parker
An eye-opening wine, the 2010 Clos Vougeot will make readers reconsider the elegance and finesse that is possible in this highly variable vineyard. Today it is the wine’s length and pure sensuality that impress most. Sweet red berries, mint and flowers are layered into the silky, textured finish. In 2010, the Clos Vougeot is all class. Anticipated maturity: 2025-2045. Lalou Bize-Leroy is always among the first growers to bottle, as she was once again in 2010. Therefore, I have chosen to present final, in-bottle reviews of the 2010 reds along with the Domaine Leroy and D’Auvenay 2010 whites. All of the wines came in at or near the top of my barrel scores. Thinking back to the day I tasted the 2010s from barrel in a very empty-looking cellar, I am reminded, that, as elsewhere, the already minuscule quantities of these wines was made even smaller by the mercilessly short crop in 2010. Readers who can find the wines should not hesitate. In this vintage, the Leroy wines are deeply marked by terroir. Although I don’t share all of her views, tasting with Lalou Bize-Leroy is always a fascinating experience, as everything she does is informed by the deepest and most total conviction imaginable. There is no more ardent exponent of the most fundamental of all Burgundian values – the concept of terroir – than Lalou Bize-Leroy.
Producteur
Domaine Leroy
Confrontée à des difficultés croissantes pour dénicher des cuvées répondant aux exigences du label Maison Leroy, Madame Lalou Bize-Leroy a décidé d’acheter ses propres vignes. D’où la fondation en 1988, du Domaine Leroy, issu de la réunion de plusieurs domaines. Le vignoble actuel s’étend sur une superficie de 21 hectares, situés essentiellement dans des zones classées Grand Cru et Premier Cru. Madame Lalou Bize-Leroy est intimement convaincue que tout est vivant – depuis les sols jusqu’aux raisins, mais aussi l’humanité elle-même. En toute logique, elle a donc d’emblée adopté le principe de la viticulture biodynamique dans ses vignes, par respect du terroir. Cette méthode culturale plutôt controversée auparavant est désormais passée dans les mœurs en tant qu’approche globale axée sur l’inter connectivité existant au niveau de l’environnement. Elle prend également en compte les influences astrologiques et cosmiques. Sans le moindre recours aux engrais, herbicides, insecticides ou pesticides chimiques, les vignes sont entretenues manuellement tout au long de l’année. Les résultats ainsi obtenus par ce producteur soucieux de la qualité sont stupéfiants. Les vins sont extrêmement concentrés tout en étant raffinés et empreints d’une pureté rare, fruit d’un vignoble géré de manière intuitive.