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Puligny Montrachet les Pucelles 2005 75cl

AOC Premier Cru | Côtes de Beaune | Bourgogne | France
CHF 670.20
Évaluations et Scores
92 Robert Parker
While 2005 marks the vintage when premature oxidation began to make extensive depredations in the Leflaive cellars, this bottle of the 2005 Puligny-Montrachet 1er Cru Les Pucelles was actually quite reductive on opening, unfurling in the glass with notes of mandarin oil, wheat toast, pear and pastry cream as its gentle leesiness dissipated. On the palate, the wine is full-bodied and quite textural, with chewy, almost phenolic extract and good length, nicely balanced in this sometimes-blowsy vintage. My only criticism would be that in personality this bottle seemed to nod more to Meursault than Puligny.
92 Robert Parker
While 2005 marks the vintage when premature oxidation began to make extensive depredations in the Leflaive cellars, this bottle of the 2005 Puligny-Montrachet 1er Cru Les Pucelles was actually quite reductive on opening, unfurling in the glass with notes of mandarin oil, wheat toast, pear and pastry cream as its gentle leesiness dissipated. On the palate, the wine is full-bodied and quite textural, with chewy, almost phenolic extract and good length, nicely balanced in this sometimes-blowsy vintage. My only criticism would be that in personality this bottle seemed to nod more to Meursault than Puligny.
Producteur
Domaine Leflaive
La gestion actuelle du Domaine Leflaive est assurée par Brice de La Morandière, arrière petit-fils du fondateur Joseph Leflaive et représentant de la quatrième génération. C’est dans les années 1920 que Joseph a assumé l’énorme responsabilité de replanter, rénover et agrandir les vignes familiales à Puligny-Montrachet. Atteignant sa vitesse de croisière dans les années 1960 et 1970 sous la direction du fils de Joseph, Vincent, le domaine a vu sa réputation exploser grâce à une forte orientation qualitative. Dès lors, ses vins sont devenus extrêmement recherchés. Chaque génération a volé de succès en succès. La fille de Vincent, Anne-Claude, aujourd’hui disparue, a apporté sa pierre à l’édifice en introduisant des pratiques biodynamiques, sublimant encore plus la qualité des vins, déjà considérable. La biodynamie a contribué à faire ressortir les caractéristiques du terroir qui s’expriment à travers des vins équilibrés et structurés. Considéré comme le meilleur producteur bourguignon de blancs, ses vins affichent une clarté et une pureté éclatantes avec une dimension complexe.