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Montrachet 1992 75cl

AOC Grand Cru | Côtes de Beaune | Bourgogne | France
Épuisé
Évaluations et Scores
99 Robert Parker
Leflaive's 1992 Montrachet (only their second vintage) is a candidate for the Montrachet of the vintage. Only 25 cases were produced. The quintessential Chardonnay, it is an awesomely rich, highly extracted wine oozing with flavor, yet it is marvelously precise and focused. A mammoth-sized wine, it should drink well for 15 or more years.<br/><br/>The Domaine Leflaive has enjoyed many successful vintages over the years - 1979, 1985, 1986, and 1989 come to mind immediately - but the 1992s are the finest young wines this domaine has produced. Yields averaged 45 hectoliters per hectare, far below most recent vintages. The wines are renowned for their purity and elegance, but the 1992s also display a special level of richness and intensity.<br/>
93 Wine Spectator
A clearly outstanding wine that's chock full of flavor and liberally spiced with toasty oak. This is a full-bodied, white Burgundy. The lingering, expanding aftertaste is a hallmark of quality .
Producteur
Domaine Leflaive
La gestion actuelle du Domaine Leflaive est assurée par Brice de La Morandière, arrière petit-fils du fondateur Joseph Leflaive et représentant de la quatrième génération. C’est dans les années 1920 que Joseph a assumé l’énorme responsabilité de replanter, rénover et agrandir les vignes familiales à Puligny-Montrachet. Atteignant sa vitesse de croisière dans les années 1960 et 1970 sous la direction du fils de Joseph, Vincent, le domaine a vu sa réputation exploser grâce à une forte orientation qualitative. Dès lors, ses vins sont devenus extrêmement recherchés. Chaque génération a volé de succès en succès. La fille de Vincent, Anne-Claude, aujourd’hui disparue, a apporté sa pierre à l’édifice en introduisant des pratiques biodynamiques, sublimant encore plus la qualité des vins, déjà considérable. La biodynamie a contribué à faire ressortir les caractéristiques du terroir qui s’expriment à travers des vins équilibrés et structurés. Considéré comme le meilleur producteur bourguignon de blancs, ses vins affichent une clarté et une pureté éclatantes avec une dimension complexe.