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Évaluations et Scores
94 Par Robert Parker
The 2008 Romanee St. Vivant is pure seduction. The aromatics alone are breathtaking, but the RSV is truly firing on all cylinders. Curiously, today the RSV is quite a bit rounder and suppler than the Echezeaux and Grands-Echezeaux. It shows remarkable silkiness, inner perfume and nobility. A seamless finish rounds things out in style. My instincts tell me this will firm up in bottle, but frankly I am a bit mystified that hasn’t happened yet. Today, this doesn’t look like a super long-term ager within the context of the domaine’s very finest wines. Anticipated maturity: 2018-2028. tasted the 2008s in bottle in late June 2011 after having gone through the 2010s from barrel. Aubert de Villaine describes 2008 as a difficult vintage with a lot of rain. Botrytis was an issue and the vineyards required constant attention. On September 14 the weather changed dramatically. A steady north wind dried out the grapes and concentrated sugars quickly, which also reduced the size of the berries. A further selection of fruit lowered yields to an even greater extent, resulting in overall production that is as much as 50% lower than normal for the Domaine. As for the wines, they are magnificent in my view, but will require considerable patience.
Producteur
Domaine de la Romanée Conti
Vous voici en présence du domaine le plus emblématique de Bourgogne, sinon de France voire du monde. Fort du monopole des deux plus grands vignobles – la Romanée-Conti et La Tâche – et d’une collection généreuse de vignes au sein de Vosne-Romanée et au-delà, cette propriété a su s'imposer tout en restant discrète et même modeste. C’est Aubert de Villaine qui dirige le navire - copropriété des familles Villaine et Leroy-Roch-, depuis 1974. Mais les origines de la Romanée-Conti sont bien plus anciennes, remontant au XIIIe siècle, lorsque les premières vignes furent plantées par les moines de Saint-Vivant. La viticulture biologique a été adoptée dans les années 1980, préambule à l’introduction de la biodynamie dans les années 1990. C'est sans doute aussi le domaine le plus célèbre de la région pour la mise en œuvre (depuis toujours) de la fermentation en grappes entières. Cette technique bien établie a été écartée par Henri Jayer, mais a inspiré bien d'autres vignerons ces dernières années. Allen Meadows, sans doute l'expert et critique le plus averti au monde en matière de Bourgogne, n'a décerné une note parfaite qu’à un seul vin - le Romanée-Conti 1945.