Close
Rechercher
Filters
Évaluations et Scores
93 Wine Spectator
Red to brown center, orange edge. Seductive fruit and spice bouquet, with fleeting notes of cherry, kirsch and rose. Warm and spicy on the palate, elegant yet sumptuous, showing fine length and harmony. This turns more acidic and fragile after about an hour in the glass.--La T?che non-blind vertical. Drink now through 2012. ?BS
91 Robert Parker
Tasted at the La Tâche vertical at The Square. Having only encountered the La Tâche 1985 once from magnum, I was intrigued to see how it shows from bottle. To be honest, this did not live up to the billing and as far as anyone could tell (including Aubert de Villaine) there was nothing wrong with it. First, it looks far more mature than the aforementioned magnum from 2011. There are plenty of dried herbs and surprisingly (for such a precocious vintage) plenty of leafy red berry fruit that just lack the presence of the 1991 or the precision of the 1980. The palate is medium-bodied with a smooth texture. It is nicely balanced, but I was not the only one to remark on a lack of depth here, almost a predictable finish that does not seem to go anywhere despite allowing it to open in my glass. As a Burgundy 1985 it is satisfactory, but if I were paying the market price then I might defer. I wonder whether bottles are on the slippery slope and magnums holding up strong?
Producteur
Domaine de la Romanée Conti
Vous voici en présence du domaine le plus emblématique de Bourgogne, sinon de France voire du monde. Fort du monopole des deux plus grands vignobles – la Romanée-Conti et La Tâche – et d’une collection généreuse de vignes au sein de Vosne-Romanée et au-delà, cette propriété a su s'imposer tout en restant discrète et même modeste. C’est Aubert de Villaine qui dirige le navire - copropriété des familles Villaine et Leroy-Roch-, depuis 1974. Mais les origines de la Romanée-Conti sont bien plus anciennes, remontant au XIIIe siècle, lorsque les premières vignes furent plantées par les moines de Saint-Vivant. La viticulture biologique a été adoptée dans les années 1980, préambule à l’introduction de la biodynamie dans les années 1990. C'est sans doute aussi le domaine le plus célèbre de la région pour la mise en œuvre (depuis toujours) de la fermentation en grappes entières. Cette technique bien établie a été écartée par Henri Jayer, mais a inspiré bien d'autres vignerons ces dernières années. Allen Meadows, sans doute l'expert et critique le plus averti au monde en matière de Bourgogne, n'a décerné une note parfaite qu’à un seul vin - le Romanée-Conti 1945.