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Évaluations et Scores
93 Wine Spectator
The aromas of red berry and cocoa powder are fleeting, with red fruits and spice on the palate. A wine of finesse and medium weight, showing elegance and harmony. Offers a fine, lingering aftertaste.—Non-blind 2002 DRC tasting (February 2005). Best from 2014 through 2030. –BS
93 Wine Spectator
The aromas of red berry and cocoa powder are fleeting, with red fruits and spice on the palate. A wine of finesse and medium weight, showing elegance and harmony. Offers a fine, lingering aftertaste.—Non-blind 2002 DRC tasting (February 2005). Best from 2014 through 2030. –BS
89 Robert Parker
Highly expressive scents of flowers, perfume, and black cherries can be found in the aromatic profile of the 2002 Grands-Echezeaux. Satin-textured in the attack, its pretty, pepper-laced black berry-flavored personality is light to medium-bodied and lacks the persistence expected from a grand cru. In addition, some bitterness can be detected in its tannic finish. Anticipated maturity: 2007-2015.
89 Robert Parker
Highly expressive scents of flowers, perfume, and black cherries can be found in the aromatic profile of the 2002 Grands-Echezeaux. Satin-textured in the attack, its pretty, pepper-laced black berry-flavored personality is light to medium-bodied and lacks the persistence expected from a grand cru. In addition, some bitterness can be detected in its tannic finish. Anticipated maturity: 2007-2015.
Producteur
Domaine de la Romanée Conti
Vous voici en présence du domaine le plus emblématique de Bourgogne, sinon de France voire du monde. Fort du monopole des deux plus grands vignobles – la Romanée-Conti et La Tâche – et d’une collection généreuse de vignes au sein de Vosne-Romanée et au-delà, cette propriété a su s'imposer tout en restant discrète et même modeste. C’est Aubert de Villaine qui dirige le navire - copropriété des familles Villaine et Leroy-Roch-, depuis 1974. Mais les origines de la Romanée-Conti sont bien plus anciennes, remontant au XIIIe siècle, lorsque les premières vignes furent plantées par les moines de Saint-Vivant. La viticulture biologique a été adoptée dans les années 1980, préambule à l’introduction de la biodynamie dans les années 1990. C'est sans doute aussi le domaine le plus célèbre de la région pour la mise en œuvre (depuis toujours) de la fermentation en grappes entières. Cette technique bien établie a été écartée par Henri Jayer, mais a inspiré bien d'autres vignerons ces dernières années. Allen Meadows, sans doute l'expert et critique le plus averti au monde en matière de Bourgogne, n'a décerné une note parfaite qu’à un seul vin - le Romanée-Conti 1945.