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Champagne Brut Dom Pérignon P2 2003 75cl

AOC | Champagne | France
CHF 508.05
Évaluations et Scores
96 Vinous
The 2003 Dom Pérignon P2 takes all the natural intensity of the first release and turns the dial up to eleven. Power, generosity and volume are all exalted. The P2 balances richness with a greater sense of creaminess that comes through extended time on the cork. Readers should expect a ample, heady Champagne that is very much built for the dinner table. I can't say I am especially surprised by how well the P2 shows, even in this freakishly hot, dry year, as the first release continues to be terrific.
94 Robert Parker
The 2003 Dom Pérignon P2 is rich and demonstrative, wafting from the glass with aromas of stone fruits, honeycomb and buttered toast that leave more space for the wine's generous fruit tones than the more overtly yeasty original disgorgement. Full-bodied, broad and textural, it remains very youthful despite its below-average acidity, with notable precision to its ripe fruit tones and chalky structuring extract that provides, to some extent, a compensating sensation of freshness; it's actually evolving more slowly than its 2002 counterpart. Given the wine's richness, it works best with food. Chaperon relates that then-Chef de Caves Richard Geoffroy rejected any musts with a pH exceeding 3.3, the only time this metric has been used as a basis for selection for Dom Pérignon, and that the juice was allowed to oxidize before vinification. I'm looking forward to seeing the 2003 in its P3 incarnation, as I suspect that the wine will really come into its own when it develops more tertiary notes.
Producteur
Dom Pérignon
Voilà sans doute le champagne le plus emblématique du monde. Ses origines remontent au 17ème siècle, époque à laquelle le moine Dom Pierre Pérignon fait part de son ambition de créer « le meilleur vin du monde ». Considéré aujourd’hui comme le père du champagne, il a passé près de 50 ans à élaborer le premier champagne au monde à l’Abbaye de Saint Pierre d’Hautvillers. Durant cette période, il s’est évertué à définir les dix principes nécessaires à l’élaboration de ce vin. Trois siècles plus tard, Dom Pérignon s’est hissé au premier rang des marques de champagne de luxe les plus reconnues de la planète. Le premier millésime de Dom Pérignon, élaboré en 1921, est devenu la première cuvée prestige de la maison. Celle-ci appartient au groupe de vins fins et de spiritueux LVMH, avec Richard Geoffroy pour Chef de Cave depuis 1990. C’est à lui seul qu’incombe la responsabilité de déclarer ou non un millésime de Dom Pérignon. Issu des meilleurs raisins, chaque millésime est en l’occurrence unique, reflète à la perfection, l’impact des conditions climatiques dans leur moindre nuance. L’alliance de maturité, d’éclat, de légèreté et d’intensité dans chaque bouteille confère au vin sa capacité à vieillir avec souplesse et élégance.