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Champagne Brut Dom Pérignon 2003 150cl

AOC | Champagne | France
Épuisé
Évaluations et Scores
94 Robert Parker
Unfortunately there is only one new release from Dom Perignon this year. The 2003 is one of the most unusual Dom Perignons I have ever tasted, going back to 1952. Readers will remember that 2003 was a torrid vintage across northern Europe, especially during the critical month of August, when temperatures remained very hot for well over a month. The harvest was the earliest on record, until 2011, that is. I suppose its not that surprising Chef de Caves Richard Geoffroy chose to make a 2003 Dom Perignon, given his penchant for risk-taking, an approach that has yielded so many memorable wines that stretch the perception of what big brand Champagne is and can be. The 2003 Dom Perignon is a big, broad shouldered wine. It does not have the seductiveness of the 2000, nor the power of the 2002. It is instead very much its own wine. In 2003 Geoffroy elected to use more Pinot Noir than is typically the case, and that comes through in the wine’s breath and volume. The 2003 is a big, powerful Champagne that will require quite a bit of time to shed some of its baby fat. The trademark textural finesse is there, though. I expect the 2003 to be a highly divisive Champagne because of its extreme personality, but then again, many of the world’s legendary wines were made from vintages considered freakish at the time. The 2003 is an atypically, rich, powerful, vinous Dom Perignon loaded with fruit, structure and personality. It is not for the timid, but rather it is a wine for those who can be patient. No one has a crystal ball, but personally I will not be surprised if in 20 years’ time the 2003 is considered an iconic Champagne. Anticipated maturity: 2016-2038.
Producteur
Dom Pérignon
Voilà sans doute le champagne le plus emblématique du monde. Ses origines remontent au 17ème siècle, époque à laquelle le moine Dom Pierre Pérignon fait part de son ambition de créer « le meilleur vin du monde ». Considéré aujourd’hui comme le père du champagne, il a passé près de 50 ans à élaborer le premier champagne au monde à l’Abbaye de Saint Pierre d’Hautvillers. Durant cette période, il s’est évertué à définir les dix principes nécessaires à l’élaboration de ce vin. Trois siècles plus tard, Dom Pérignon s’est hissé au premier rang des marques de champagne de luxe les plus reconnues de la planète. Le premier millésime de Dom Pérignon, élaboré en 1921, est devenu la première cuvée prestige de la maison. Celle-ci appartient au groupe de vins fins et de spiritueux LVMH, avec Richard Geoffroy pour Chef de Cave depuis 1990. C’est à lui seul qu’incombe la responsabilité de déclarer ou non un millésime de Dom Pérignon. Issu des meilleurs raisins, chaque millésime est en l’occurrence unique, reflète à la perfection, l’impact des conditions climatiques dans leur moindre nuance. L’alliance de maturité, d’éclat, de légèreté et d’intensité dans chaque bouteille confère au vin sa capacité à vieillir avec souplesse et élégance.