Close
Rechercher
Filters

Roc de Cambes 1990 600cl

AOC | Côtes de Bourg | Bordeaux | France
CHF 821.55

Tous les millésimes

1990
Évaluations et Scores
90 Robert Parker
have been a big believer in this Cote de Bourg made by the obsessive/compulsive Francois Mitjavile, who is better known for his outstanding small St.-Emilion estate, Le Tertre-Roteboeuf. I initially rated these wines 89 for the 1990 and 88 for the 1989. In this recent tasting I was thrilled to see how well the wines showed. Both are fully mature, yet capable of lasting another 7-8 years. With the price escalation for wines such as Le Tertre-Roteboeuf, I suppose Roc des Cambes will now be known as the "poor person's Roteboeuf." The 1990 barely edged out the 1989. The deep ruby/garnet-colored 1990 offers a creamy, smoky, roasted nut, jammy black-cherry-scented nose, followed by soft, round, supple flavors, outstanding concentration, and a low acid, plush finish. This delicious offering is proof that wines from lowly regarded appellations can be just as delicious as those that possess higher pedigrees and cost 5-6 times as much. Both the 1989 and 1990 are at their peak of maturity, but with its greater length and riper fruit, the 1990 will outlive the 1989 by 3-5 years. Readers who bought these wines early should be pleased that their $16-$18 investments now taste like wines costing $50-$100.
Producteur
Château Roc de Cambes
Roc de Cambes est une propriété de 12 hectares située dans les Côtes-de-Bourg qui appartient, elle aussi, à l'un des propriétaires bordelais les plus charmants, François Mitjavile, qui détient également Tertre Roteboeuf à Saint-Émilion. La propriété est entrée dans le giron familial en 1988. Son terroir partage des similitudes avec celui de Tertre Roteboeuf, notamment des sols argilo-calcaires. Il n’en demeure pas moins que son encépagement tranche avec les habitudes locales et s’apparente à celui du Médoc, en raison de sa dominante cabernet-sauvignon (75%), suivi de merlot (20%) et cabernet franc (5%). La plupart des vignes ont une cinquantaine d'années, un âge impressionnant pour la région. Au moment de son acquisition, le domaine avait besoin d’importants travaux à la vigne et à la cave. Grâce au travail acharné de François, le Roc de Cambes est sans doute devenu le meilleur domaine des Côtes-de-Bourg, vinifié en cuve béton et élevé en fûts de chêne français. Même si le bois neuf ne représente que 50% des fûts, le vin présente souvent un caractère fumé et savoureux, rappelant le style de Tertre Roteboeuf. Une deuxième référence, le Domaine de Cambes, sort des chais mais ne constitue pas tant un second vin qu’une autre cuvée régulièrement issue de parcelles différentes.