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Yquem 1988 500cl

1er Cru Supérieur Classé | Sauternes | Bordeaux | France
Épuisé

Tous les millésimes

1983 1988 1993
Évaluations et Scores
96 Robert Parker
The 1988 Chateau d'Yquem has long been an insider's favorite over the 1989 and 1990, although at the end of the day, all three form a brilliant triumvirate at the end of the decade. Tasted from a half bottle, it shone with a slightly burnished amber hue. The bouquet is just as I have encountered with previous bottles with scents of marmalade, mandarin, burnt honey and citrus fruit, perhaps a little waxier and resinous than I recall. The palate is medium-bodied with impressive weight, viscous as you would expect, though not as flamboyant as the 1989 or as unctuous as the 1990. It is beautifully balanced with notes of apricot, white chocolate and orange peel towards the harmonious and tensile finish. You can see this cruising along for two or three decades and maybe it will turn more Barsac-like in style? Time will tell - a glorious Yquem however you look at it. Tasted May 2016.
96 Wine Spectator
Lots of of beeswax, botrytis spice and honey, with hints of toffee. Full-bodied, very sweet, thick and layered. Caramel, toffee, spice. Molasses too. Very, very powerful. Muscular and rich. Fabulous Sauternes. Nothing comes close in this vintage.—'88/'98 Bordeaux blind retrospective (2008). Drink now. 6,500 cases made. –JS
18 Rene Gabriel
13: Sieben kleine, handgeschliffene Gläschen mit einem goldenden Nektar, aus der 3/8-Flasche, namens 1988 Château d’Yquem boten den Abschluss. Die Farbe recht dunkel, mit orangem Schimmer und leicht bräunlichen Reflexen. Die Nase, zuckersüss, rosinig, Honignoten und kalter Kamillentee. Ein Hauch Safran war da auch drin, aber auch etwas pflanzliches, ganz fein Grasiges. Der Gaumen füllig, reich, mit dezent pappigen Konturen. Im Finish fein kapselige Noten mit einer würzigen, aber doch präsenten Semillon-Nobelbitterkeit. Wohl jetzt grad auf einem recht langen Höhepunkt.
Producteur
Château d'Yquem
Situé à 55 kilomètres au sud de la ville de Bordeaux, le Château d’Yquem, vieux de quatre cents ans, est une charmante propriété surplombant la vallée de Sauternes avec un panorama à couper le souffle. Ce domaine notoire s’est forgé une réputation mondiale de plus grand vin liquoreux de France. A sa tête pendant plus de deux siècles, la famille de Lur Saluces l’a cédé à LVMH en 1999. Les vignobles s’étendent sur plus de 100 hectares, baignés de soleil mais aussi de brumes matinales fraîches. Ils sont vendangés baie par baie avec minutie. Après un passage en barriques neuves durant plus de trois ans, les vins sont mis en bouteille sans filtration. L’œnologue Pierre Lurton, ancien directeur du Château Cheval Blanc, veille sur les vinifications de la maison depuis 2004. Aucun autre château ne réussit à marier la dentelle à la puissance avec la même prouesse féminine. C’est ainsi que le Château d’Yquem défend aisément son titre de Premier Cru Supérieur. En dépit d’une production quantitative, les vins d’Yquem restent au sommet, leur qualité suprême étant illustrée par le grand vin, Yquem.