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Évaluations et Scores
93 Robert Parker
The 2014 Ygrec is a blend of 75% Sauvignon Blanc and 25% Semillon with seven grams per liter of residual sugar. It has an attractive nose with scents of nettle, dandelion, gooseberry and grass clippings, the Semillon taking a back seat to the Sauvignon Blanc at the moment. The palate is very well balanced with the 20% new oak nicely integrated (the remainder is matured in two-year-old Yquem barrels). It is very refined with lovely passion fruit and kumquat notes towards the second half where finally the Semillon makes its presence felt, with touches of brioche and lemongrass developing in the glass. What a gorgeous Ygrec.
93 Wine Spectator
This has a gorgeous whiff of toast, with alluring shortbread, lemon curd and white peach flavors. The long, creamy finish lets echoes of clementine and honeysuckle drift through. Rounded and creamy overall, but plenty long. A beauty. Drink now through 2020
Producteur
Château d'Yquem
Situé à 55 kilomètres au sud de la ville de Bordeaux, le Château d’Yquem, vieux de quatre cents ans, est une charmante propriété surplombant la vallée de Sauternes avec un panorama à couper le souffle. Ce domaine notoire s’est forgé une réputation mondiale de plus grand vin liquoreux de France. A sa tête pendant plus de deux siècles, la famille de Lur Saluces l’a cédé à LVMH en 1999. Les vignobles s’étendent sur plus de 100 hectares, baignés de soleil mais aussi de brumes matinales fraîches. Ils sont vendangés baie par baie avec minutie. Après un passage en barriques neuves durant plus de trois ans, les vins sont mis en bouteille sans filtration. L’œnologue Pierre Lurton, ancien directeur du Château Cheval Blanc, veille sur les vinifications de la maison depuis 2004. Aucun autre château ne réussit à marier la dentelle à la puissance avec la même prouesse féminine. C’est ainsi que le Château d’Yquem défend aisément son titre de Premier Cru Supérieur. En dépit d’une production quantitative, les vins d’Yquem restent au sommet, leur qualité suprême étant illustrée par le grand vin, Yquem.