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Cos d'Estournel Blanc 2019 75cl

AOC | Bordeaux Blanc | Bordeaux | France
Épuisé
Évaluations et Scores
98 James Suckling
Sliced-apple and lime with some aniseed and licorice. Iodine, too. Full-bodied with linear acidity and a fine tannin structure that goes on for minutes. 65% sauvignon blanc and 35% semillon. This is fantastic and so delicious now, but can age for a very long time. Drink or hold.
93 Wine Spectator
Showcases both plump and racy aspects, with verbena and tarragon notes infusing a core of white peach, star fruit and jicama. The long finish has nice clarity. Sauvignon Blanc and Sémillon. Drink now through 2026. —J.M
93 Wine Spectator
Showcases both plump and racy aspects, with verbena and tarragon notes infusing a core of white peach, star fruit and jicama. The long finish has nice clarity. Sauvignon Blanc and Sémillon. Drink now through 2026. —J.M
92 Robert Parker
From holdings in the north of the Médoc and incorporating an increasing percentage of Sémillon, the 2019 Cos d'Estournel Blanc offers up aromas of pear, confit citrus, lemon grass and pastry cream, followed by a full-bodied, ample and fleshy palate that's rich and enveloping, with lively acids and a long, saline finish. This is a fine effort that could embarrass plenty of Pessac-Léognan whites.
92 Robert Parker
From holdings in the north of the Médoc and incorporating an increasing percentage of Sémillon, the 2019 Cos d'Estournel Blanc offers up aromas of pear, confit citrus, lemon grass and pastry cream, followed by a full-bodied, ample and fleshy palate that's rich and enveloping, with lively acids and a long, saline finish. This is a fine effort that could embarrass plenty of Pessac-Léognan whites.
Producteur
Château Cos d'Estournel
Ténor parmi les vins du Médoc, le Château Cos d’Estournel est sans aucun doute le domaine le plus éminent de Saint-Estèphe. 91 hectares de vignes encerclent ce domaine majestueux, empreint du style oriental, situé sur la colline de Cos. Son fondateur, Louis Gaspard d’Estournel, était plus connu sous le nom de « Maharajah de Saint-Estèphe » au 19ème siècle, en raison de ses conquêtes lointaines, ses vins étant même expédiés jusqu’en Inde. C’est lui qui a fait ériger ces pagodes exotiques, encore visibles aujourd’hui, pour célébrer ses réussites. De nos jours, la propriété appartient au multimillionnaire Michel Reybier qui s’est inscrit dans la continuité des valeurs fondatrices du domaine, axées sur l’excellence, et a contribué à gravir de nouveau les échelons qualitatifs depuis 2000. Les investissements impressionnants consentis par Michel Reybier pour équiper la propriété de technologies de pointe ont amené cette dernière vers de nouveaux sommets qualitatifs. Les techniques de vinification privilégient par exemple la concentration des moûts, la fermentation malolactique en barrique et le recours au bois neuf pendant l’élevage. Le Cos d’Estournel est un vin propice au vieillissement, à la fois charpenté et harmonieux qui gagne en intensité et en complexité après dix ans de garde. Le second vin était initialement baptisé Marbuzet, un Cru Bourgeois à part entière, mais il se nomme dorénavant Les Pagodes de Cos.