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Champagne Brut Substance Blanc de Blancs NV 75cl

AOC Grand Cru | Côte des Blancs | Champagne | France
Épuisé

Tous les millésimes

NV
Évaluations et Scores
95 Par Robert Parker
93 Par Wine Spectator
Selosse’s NV Extra Brut Substance Disg. 04/2013 represents the current state of a solera begun in 1986 and based on the same two sites that inform his basic vintage bottling. (This cuvee is routinely disgorged in the last quarter of each year, but due to the theft of stocks when his cellar was broken into early this year, Selosse interpolated an additional small disgorgement.) “‘Substance’ expresses the blood line,” he explains “whereas ‘Millesime’ expresses individual personality.” There is a sweet as well as toasty sense of nut concentrates; an aura of autumn foliage; decadent lees character; as well as hints of beeswax, toasted buckwheat, peach kernel, smoky black tea, and of course flor. Yet amid all of those arguably oxidative or biologically evolved elements are succulent juiciness of white peach and fresh albeit bittersweet floral perfumes. That the base wines here are exposed to 70% new barrique is not in any way obvious, and what subtle suggestions of lanolin, spice or resin are present merely add new layers to this profoundly multifarious experience. Nor have controlled oxidation or new wood in any way deprived this cuvee of traits that cry out for mineral descriptors. I am forced to refer to “chalk,” “salt,” and “alkali” for lack of better choices, and to point to a maritime sense of depth that helps lead to mouthwatering as well as profoundly layered finishing savor. Insofar as one could both afford it and were lucky enough to locate bottles, this is a wine to return to and wonder about over the next several years, as well as, of course, on the basis of renewed disgorgements.
Producteur
Champagne Jacques Selosse
L’une des vraies icônes de la Champagne, la maison Jacques Selosse a pris la région d’assaut, transcendant les traditions du passé à grand renfort d’idées nouvelles et de brillants efforts. Si la maison fut créée en 1949 par Jacques Selosse, l’homme responsable de la dernière renaissance du champagne est plutôt son fils, Anselme. A la fin des années 1970, Anselme a repris le domaine d’Avize. Perpétuant la réputation de son père, il est devenu l’un des vignerons les plus passionnants de l’appellation. Ce personnage unique et charismatique aborde l’œnologie à la manière bourguignonne, en s’appuyant sur de faibles rendements et des pratiques viticoles biologiques pour obtenir les raisins les plus purs et les plus intenses. Ses procédés de vinification extrémistes, font appel à des barriques neuves et usagées pour fermenter chaque vin de base séparément. Englobant 35 parcelles différentes, ses 7,5 hectares de vignes s’étendent sur la quasi-totalité de l’appellation : il s’agit de parcelles de chardonnay dans la Côte des Blancs – à Avize, Cramant, Oger et Le Mesnil-sur-Oger – auxquelles s’ajoutent quelques parcelles sur la Montagne de Reims vouées à la culture de pinot noir, de même qu’à Aÿ, Ambonnay et Mareuil-sur-Aÿ. Ce producteur plutôt confidentiel élabore certains des champagnes les plus séduisants et originaux de France.