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Rouget 2021 75cl

AOC | Pomerol | Bordeaux | France
CHF 42.10
Évaluations et Scores
91 Robert Parker
A blend of 80% Merlot and 20% Cabernet Franc, the 2021 Rouget offers up aromas of sweet berries, cherries, licorice and loamy soil. Medium to full-bodied, supple and fleshy, it's impressively concentrated, with fine depth at the core, powdery tannins and lively acids. A success in this challenging vintage, in recent years Rouget has benefited from the acquisition of some small parcels on the plateau (in the Clinet sector and near Le Pin), as well as the relegation of the less propitious parts of its historic vineyard to a second wine. Anyone who has tasted the great Rouget wines of yesteryear such as the famous 1961 will know what this estate is capable of, and the Labruyère family is working hard to realize its potential. Tasted three times. <br/><br/>08/02/2024 <br/>An unusually rich, demonstrative wine for the vintage, the 2021 Rouget exhibits aromas of crème de cassis, raspberry liqueur and cherry preserve, framed by toasty oak. On the palate, it's medium to full-bodied, rich and fleshy, with a sweet, somewhat confectionery core of fruit framed by structuring barrel tannins.
Producteur
Château Rouget
Le Château Rouget figure sur le cadastre de Pomerol dès 1700 et est considéré comme l'un des premiers crus officiels de la commune. C'est à cette époque que la famille Bayonne a fait ériger son château. Le dernier représentant impliqué dans le domaine fut Pierre Bayonne, également maire de Pomerol sous le Premier Empire. En dehors de son titulaire illustre, le domaine est resté dans l’ombre de ses prestigieux voisins pendant la majeure partie de son existence. Il a commencé à sortir de son obscurité en 1992, au moment de son rachat par Jean-Pierre Labruyère. Celui-ci a investi massivement, restaurant le chai de vinification et replantant certaines parcelles de vigne, une initiative qui l’a amené à arracher les cabernet-sauvignons les moins réussis. Ainsi, grâce aux efforts de la famille Labruyère, Rouget a pu retrouver son lustre d'antan. Le célèbre Michel Rolland a également été recruté en 1997 comme œnologue conseil. L’encépagement de Rouget est à dominante merlot (85%) pour un complément de cabernet franc (15%). Au fil des ans, le style de la maison a évolué, s’orientant vers davantage d’expressivité doublée d’une densité impressionnante, d’une belle richesse et d’arômes de fruits épicés