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Châteauneuf du Pape Blanc 2009 75cl

AOC | Châteauneuf du Pape | Rhône | France
CHF 854.00
Évaluations et Scores
94 Robert Parker
The 2009 Rayas Chateauneuf du Pape Blanc (a blend of equal parts Clairette and Grenache Blanc aged in tank) is remarkable. A stunning perfume of nectarines, white peaches and honeysuckle is followed by a full-bodied, thick, juicy, viscous wine with good acidity and freshness. This concentrated, profound, amazing white may possibly last 20-30 years. <br/><br/>One of the world's most mysterious estates is Chateau Rayas. This small 30-acre estate is owned by the Reynaud family, which dates back to the late 19th century,. The estate has always had an image of secrecy and seclusion. Following the death of Jacques Reynaud in 1997, his nephew, Emmanuel took over, and he continues to produce wines that go from strength to strength. A cool climate property in a hot zone, Rayas is tucked away in a forest with its vineyards basically one parcel of sandy soil. Emmanuel Reynaud, who is also the proprietor of the outstanding Vacqueyras estate called Domaine des Tours, has the same eccentric idiosyncracies as his uncle. It is not as difficult to get an appointment to visit Rayas as many people think, and I highly recommend it as it is always a fascinating place to visit. After 25 years, I never cease to be amazed by what emerges from these decrepit, old, haphazard cellars that look like a biohazard room in a video game. They don't win the top prize for the dirtiest cellars in Chateauneuf du Pape (that goes to Henri Bonneau), but Rayas is a close second. Modern-day oenology graduates would be horrified by -working conditions,- but the magic elixirs to emerge from these ancient barrels, demi-muids and foudres are wondrous. On this trip, I tasted through the component parts of the 2010s, another top vintage for Rayas. Production was tiny, and the harvest was extremely late. In fact, Emmanuel Reynaud told me that 2011 would be at least ten days in advance of 2010. The 2009s, which have all been bottled, have turned out to be spectacular, and I tend to think the 2009 Rayas could turn out to be the greatest wine made by Emmanuel, even eclipsing the 2007.<br/>
Producteur
Château Rayas
Propriété rhodanienne mythique, le Château Rayas représente la crème de Châteauneuf-du-Pape. Remarquable producteur du Rhône méridional, le château est antérieur à ses plus anciennes vignes car son histoire remonte aux années 1880. Fondé par Albert Reynaud, c’est son fils Louis qui a impulsé la mise en bouteille à la propriété et la commercialisation des vins du domaine, faits rares à l’époque. Depuis, le domaine est resté familial, dirigé à présent par le tandem père-fils Emmanuel et Louis Damien, quatrième et cinquième générations. Les Reynaud détiennent également le Château des Tours et le Château Fonsalette. Rayas est composé de 23 hectares de terres, dont 12 hectares de vignes à Châteauneuf-du-Pape, 10 d’entre eux étant consacrés à la production de vin rouge pour un complément de blanc. Son terroir et son climat sont assez uniques dans la région, caractérisés par des sols sablonneux très fins et un microclimat plus frais que les vignobles environnants, parsemés de rochers qui cuisent au soleil. C'est bien là que se trouve le secret de ses vins légendaires, l'alliance d'un terroir grandiose et d’un savoir-faire transmis de génération en génération. Volant de succès en succès, la collection de vins étiquetés Château Rayas figurent parmi les plus recherchés au monde, faisant le bonheur des collectionneurs. Son fleuron, un Châteauneuf-du-Pape traditionnel, est un 100% grenache exhalant des arômes de fruits mûrs et opulents, réalisé en édition limitée d’environ 1 100 caisses par an. Son second vin, le Pignan, frôle aussi les 100% grenache, issu de vieilles vignes, sa production étant encore plus confidentielle, à 650 caisses par millésime. Le domaine élabore également un vin blanc, composé à parts égales de grenache blanc et de clairette.