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Nénin 2015 75cl

AOC | Pomerol | Bordeaux | France
Épuisé
Évaluations et Scores
19 Rene Gabriel
67 % Merlot, 33 % Cabernet Franc. Extrem dunkles Purpur mit lila und violetten Reflexen. Noch nie war ein Nenin dunkelbeerig bei einer Primeurverkostung, Brombeeren und Heidelbeeren, Lakritze, schöne Tiefe anzeigend. Im Gaumen aromatisch, samtig, weiche Textur, Cassis à gogo, sehr lang und auch enorm aromatisch. Das ist bei Weitem der beste Nenin der noch jungen Délon-Geschichte. Und er erinnert irgendwie an die ganz grossen Jahrgänge von ganz früher. 19/20 2024 – 2055
94 Robert Parker
The 2015 Nenin is a blend of 67% Merlot and 33% Cabernet Franc, cropped at 37 hl/ha between 17 September and 5 October over nine picking days. The alcohol arrives at 14.3%. Matured in 35% new oak, it sports a precise and elegant bouquet. This is a more nuanced Nenin compared to recent vintages whereby the Merlot is more expressive than the Cabernet Franc at present. The palate is medium-bodied with fine-grain tannin. This is very well balanced, a more sophisticated Nenin than in recent years, due to Jean-Hubert Delon's decision to deselect some worthy parcels into the deuxième vin. There is an attractive sappiness towards the finish that lingers nicely in the mouth. I would just like to see that Cabernet Franc finding its voice by the time this 2015 is in bottle, but this Nenin has very good potential. One to watch
94 Wine Spectator
Packed with fresh plum, black licorice and boysenberry coulis flavors, all inlaid with enticing spice notes. Offers a pure finish, leaning a bit toward stony cut rather than the velvety side. A very solid effort.—J.M.
Producteur
Château Nenin
L'une des plus propriétés les plus majestueuses de Pomerol, le Château Nenin, en périphérie de la commune de Catusseau, compte 25 hectares de vignes et un beau château datant du 19ème siècle. Depuis 1997, le domaine est placé sous l’égide de la famille Delon des châteaux Léoville Las Cases et Potensac. Les vins résultent d’un assemblage dominé par le merlot, complété par du cabernet franc (20%) et du cabernet sauvignon (10%). Elevé en fûts de chêne neufs à 50% pendant 18 mois, le Château Nenin arbore une robe soutenue et un palais sur le fruit. L’illustre Michel Rolland y distille ses conseils.