Close
Rechercher
Filters

Chapelle de la Mission Haut-Brion (2nd Vin) 2014 75cl

2eme Vin | Graves, Pessac-Léognan | Bordeaux | France
Épuisé
Évaluations et Scores
93 Wine Spectator
Vibrant blueberry and pastille notes form the core, with good energy from the savory and tobacco accents. Has a lightly chewy edge through the finish, giving this a grippy feel. Tasted non-blind.—J.M.
93 James Suckling
Currant and flower aromas galore. Very aromatic. Full-bodied yet tight and dense on the palate. A solid core of fruit and savory acidity. Very long and pretty. Drink in 2021.
17 Rene Gabriel
45 % Merlot, 31 % Cabernet Franc, 24 % Cabernet Sauvignon. Tiefes Purpur, satte Mitte. Ansprechendes Holunderbouquet, fein ausströmend, delikater Lakritzeschimmer. Im Gaumen aromatisch, fein aufrauende Tannine, dunkle Pflaumenschalen und Spuren von brasilianischem Tabak, klingt lange nach. Er ist die chronologische, wenn auch logischerweise etwas schlankere Fortsetzung des Erstweines. 17/20 2021 – 2033
17 Rene Gabriel
45 % Merlot, 31 % Cabernet Franc, 24 % Cabernet Sauvignon. Tiefes Purpur, satte Mitte. Ansprechendes Holunderbouquet, fein ausströmend, delikater Lakritzeschimmer. Im Gaumen aromatisch, fein aufrauende Tannine, dunkle Pflaumenschalen und Spuren von brasilianischem Tabak, klingt lange nach. Er ist die chronologische, wenn auch logischerweise etwas schlankere Fortsetzung des Erstweines. 17/20 2021 – 2033
88 Robert Parker
The 2014 La Chapelle de la Mission Haut Brion has a lightness of touch on the nose, very subtle and understated with pretty blackberry, bilberry and cassis scents gently unfolding in the glass, yet never getting too carried away. The palate is medium-bodied with tobacco-tinged black fruit on the entry. This has certainly gained more weight since I tasted it from barrel, exerting more presence in the mouth, although the finish just lacks a little complexity and seems rudimentary when compared to the Grand Vin. Drink now and over the next 6-8 years.<br/>
88 Robert Parker
The 2014 La Chapelle de la Mission Haut Brion has a lightness of touch on the nose, very subtle and understated with pretty blackberry, bilberry and cassis scents gently unfolding in the glass, yet never getting too carried away. The palate is medium-bodied with tobacco-tinged black fruit on the entry. This has certainly gained more weight since I tasted it from barrel, exerting more presence in the mouth, although the finish just lacks a little complexity and seems rudimentary when compared to the Grand Vin. Drink now and over the next 6-8 years.<br/>
Producteur
Château La Mission Haut Brion
Appartenant, lui aussi à la famille Dillon, il ne fait aucun doute que le Château La Mission Haut-Brion se classe au deuxième rang des meilleurs producteurs de l’appellation Pessac-Léognan, seul son voisin et producteur éminent des Graves – le Château Haut-Brion – pouvant revendiquer la première place. Forte d’une histoire qui remonte au début du 16ème siècle, la Mission Haut-Brion rivalise à juste titre avec son alter ego. La comparaison ne porte pas uniquement sur les meilleurs millésimes, le domaine ayant été qualifié de premier cru potentiel en 2009. La Tour Haut-Brion, cru classé de Pessac-Léognan, faisait figure auparavant de second vin de La Mission. Il s’agit aujourd’hui d’une marque indépendante, mais toujours gérée par la famille Dillon. La propriété, qui s’étend sur 29 hectares, est vouée essentiellement à la production de ses excellents vins rouges. La Mission Haut-Brion constitue le fleuron du domaine, incarnant le style maison, c’est-à-dire un vin riche, dense, puissant et fermenté en barrique. Le château élabore également La Chapelle de la Mission Haut-Brion, un second vin plus mûr mais qui reste séduisant.