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Chapelle de la Mission Haut-Brion (2nd Vin) 2009 75cl

2eme Vin | Graves, Pessac-Léognan | Bordeaux | France
Épuisé
Évaluations et Scores
94 James Suckling
Sweet berry and sweet tobacco with chocolate and orange peel on the nose. Full and velvety tannins and long finish. Gorgeous. Creamy texture.
92 Wine Spectator
A plush, modern style version, with a rounded feel to the spice-tinged structure that supports the fleshy blackberry and raspberry confiture flavors. Fruitcake and dark anise chime in the background and echo through the suave, well-coated finish. Best from 2014 through 2025. 5,800 cases made. –JM
92 Wine Spectator
A plush, modern style version, with a rounded feel to the spice-tinged structure that supports the fleshy blackberry and raspberry confiture flavors. Fruitcake and dark anise chime in the background and echo through the suave, well-coated finish. Best from 2014 through 2025. 5,800 cases made. –JM
17 Rene Gabriel
46 % Cabernet Sauvignon, 44 % Merlot, 10 % Cabernet Franc. Dunkles Granat, recht satt in der Mitte, rubiner Rand. Würzig-florales Bouquet, Tabakblatt, feiner Minzhauch, zeigt eine erstaunliche Tiefe. Aromatischer Gaumenbeginn, mittlerer Körper, fein stützende Muskeln, langes Finale. Der beste Chapelle und somit der erste der 17/20 erreicht.<br/><br/>warten (2014 - 2023)
17 Rene Gabriel
46 % Cabernet Sauvignon, 44 % Merlot, 10 % Cabernet Franc. Dunkles Granat, recht satt in der Mitte, rubiner Rand. Würzig-florales Bouquet, Tabakblatt, feiner Minzhauch, zeigt eine erstaunliche Tiefe. Aromatischer Gaumenbeginn, mittlerer Körper, fein stützende Muskeln, langes Finale. Der beste Chapelle und somit der erste der 17/20 erreicht.<br/><br/>warten (2014 - 2023)
91 Robert Parker
The second wine, the 2009 La Chapelle de la Mission, is essentially an equal part blend of Merlot and Cabernet Sauvignon with slightly more Cabernet Franc that came in at 14.2% natural alcohol. It reveals an extraordinary meaty nose displaying hints of volcanic soils, burning embers, sweet black currants, blueberries, plums, tobacco leaf and wet stones. This tasty, full-bodied, supple-textured beauty should drink well for 15-20 years.
91 Robert Parker
The second wine, the 2009 La Chapelle de la Mission, is essentially an equal part blend of Merlot and Cabernet Sauvignon with slightly more Cabernet Franc that came in at 14.2% natural alcohol. It reveals an extraordinary meaty nose displaying hints of volcanic soils, burning embers, sweet black currants, blueberries, plums, tobacco leaf and wet stones. This tasty, full-bodied, supple-textured beauty should drink well for 15-20 years.
Producteur
Château La Mission Haut Brion
Appartenant, lui aussi à la famille Dillon, il ne fait aucun doute que le Château La Mission Haut-Brion se classe au deuxième rang des meilleurs producteurs de l’appellation Pessac-Léognan, seul son voisin et producteur éminent des Graves – le Château Haut-Brion – pouvant revendiquer la première place. Forte d’une histoire qui remonte au début du 16ème siècle, la Mission Haut-Brion rivalise à juste titre avec son alter ego. La comparaison ne porte pas uniquement sur les meilleurs millésimes, le domaine ayant été qualifié de premier cru potentiel en 2009. La Tour Haut-Brion, cru classé de Pessac-Léognan, faisait figure auparavant de second vin de La Mission. Il s’agit aujourd’hui d’une marque indépendante, mais toujours gérée par la famille Dillon. La propriété, qui s’étend sur 29 hectares, est vouée essentiellement à la production de ses excellents vins rouges. La Mission Haut-Brion constitue le fleuron du domaine, incarnant le style maison, c’est-à-dire un vin riche, dense, puissant et fermenté en barrique. Le château élabore également La Chapelle de la Mission Haut-Brion, un second vin plus mûr mais qui reste séduisant.