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La Gaffelière 2019 75cl

1er Grand Cru Classé B | St. Emilion | Bordeaux | France
Épuisé
Évaluations et Scores
96 Vinous
The 2019 La Gaffelière has a wonderful bouquet of mineral-rich black and red fruit and sous-bois, a little tobacco and pencil box emerging with time. The palate is medium-bodied with supple tannins, fleshy and ripe. Perfectly balanced, leading to an almost Left Bank, graphite-tinged finish courtesy of the 40% Cabernet Franc, the 2019 continues the purple patch of this Saint-Émilion stalwart. No doubt a wine that will give 30 to 40 years of drinking pleasure.
95 Robert Parker
The 2019 La Gaffelière wafts from the glass with a rich bouquet of blackberries and cherries mingled with subtle hints of burning embers and loamy soil that's framed by a deft application of creamy new oak. Medium to full-bodied, deep and seamless, it's a concentrated, vibrant wine built around bright acids and fine, powdery tannins. Its vivid fruit tones and classical balance make this Cabernet Franc-rich blend a promising candidate for sustained bottle age. Anyone who has tasted the great wines this estate produced in the 1950s and 1960s knows how great this site can be; and with stricter selection as well as the elimination of fruit from vines growing on the plain from the blend, that potential appears to be being unleashed at last.
94 Wine Spectator
This rolls out dense fig, boysenberry and red currant paste flavors laced with pronounced chalky minerality and notes of tobacco, dried anise and juniper. The serious tannic drive on the finish puts this in the 'classically austere' camp. Worth cellaring for sure, but patience is required. Merlot and Cabernet Franc. Best from 2024 through 2040. —J.M.
Producteur
Château La Gaffelière
Depuis une décennie, le niveau qualitatif de ce domaine est monté en flèche. Installés de manière ininterrompue à La Gaffelière depuis 1705, les Malet Roquefort s’imposent comme la famille vigneronne la plus ancienne de Saint-Emilion. Placé au cœur de l’appellation, le vignoble de 22 hectares abrite certains des meilleurs terroirs argilo-sablonneux et calcaires en coteau. Le merlot s’arroge une part de plus de 75% de l’encépagement, à laquelle s’ajoutent des pieds de cabernet franc. De nos jours, c’est le Comte Léo de Malet Roquefort qui a repris le flambeau. Les vins suivent une courbe ascendante sur le plan qualitatif, exprimant le véritable potentiel du château année après année. Dotés de la structure classique des Saint-Emilion, les vins de La Gaffelière sont sophistiqués, d’une corpulence plutôt moyenne, avec un arrière-plan minéral qui se marie avec des touches discrètes de fruits noirs et de fumé. Le domaine propose deux cuvées, le Château La Gaffelière, leur grand vin qui se bonifie nettement après dix ans de garde, et un second vin, le Clos La Gaffelière.