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La Gaffelière 2016 1500cl

1er Grand Cru Classé B | St. Emilion | Bordeaux | France
CHF 1’729.60

Tous les millésimes

2016
Évaluations et Scores
96 James Suckling
This is really decadent and rich with great aromas of earth, spice, frost flowers and fresh mushrooms that follow through to a full body, firm and chewy tannins and a flavorful finish. Very, very serious from here. A blend of 70 per cent merlot and 30 per cent cabernet franc. Try after 2025.
95 Robert Parker
Medium to deep garnet-purple in color, the 2016 La Gaffeliere opens with compelling wild blueberries, freshly crushed plums and kirsch scents plus hints of garrigue, underbrush, rose hip tea and pencil lead. Medium to full-bodied, the palate is wonderfully elegant with a soft, velvety texture and seamless freshness carrying the multilayered fruit to a long finish.
94 Wine Spectator
This has a suave, cashmere feel, with waves of blackberry and plum reduction rolling through, infused liberally with dark tobacco and black licorice notes. A black tea accent smolders on the finish, complemented by a faint floral echo. This should age into a charmer. Best from 2022 through 2037. 7,917 cases made. — JM
94 Wine Spectator
This has a suave, cashmere feel, with waves of blackberry and plum reduction rolling through, infused liberally with dark tobacco and black licorice notes. A black tea accent smolders on the finish, complemented by a faint floral echo. This should age into a charmer. Best from 2022 through 2037. 7,917 cases made. — JM
Producteur
Château La Gaffelière
Depuis une décennie, le niveau qualitatif de ce domaine est monté en flèche. Installés de manière ininterrompue à La Gaffelière depuis 1705, les Malet Roquefort s’imposent comme la famille vigneronne la plus ancienne de Saint-Emilion. Placé au cœur de l’appellation, le vignoble de 22 hectares abrite certains des meilleurs terroirs argilo-sablonneux et calcaires en coteau. Le merlot s’arroge une part de plus de 75% de l’encépagement, à laquelle s’ajoutent des pieds de cabernet franc. De nos jours, c’est le Comte Léo de Malet Roquefort qui a repris le flambeau. Les vins suivent une courbe ascendante sur le plan qualitatif, exprimant le véritable potentiel du château année après année. Dotés de la structure classique des Saint-Emilion, les vins de La Gaffelière sont sophistiqués, d’une corpulence plutôt moyenne, avec un arrière-plan minéral qui se marie avec des touches discrètes de fruits noirs et de fumé. Le domaine propose deux cuvées, le Château La Gaffelière, leur grand vin qui se bonifie nettement après dix ans de garde, et un second vin, le Clos La Gaffelière.