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Haut Brion 2010 300cl

1er Grand Cru Classé | Graves, Pessac-Léognan | Bordeaux | France
Épuisé
Évaluations et Scores
99 Robert Parker
Deep garnet in color, the 2010 Haut-Brion charges out of the gate with exuberant notes of crème de cassis, blueberry pie and baked plums followed by nuances of dark chocolate, licorice and cloves. Full-bodied, the palate has lots of subtle earth and mineral accents with a firm, finely grained texture and great freshness lifting the long finish.
99 Wine Spectator
Sappy, tongue-coating pastis, blackberry coulis and loganberry fruit starts this huge wine off, followed by a parade of licorice snap, violet, tar, black tea, roasted alder, wood spice and steeped black cherry fruit notes. A beam of pure cassis drives through this version, and the finish pulls everything together with a mouthwatering brambly edge that should soften slowly over time. A riveting display of brawny power, unbridled energy and high-level terroir. Best from 2020 through 2040.-J.M.
99 Robert Parker
Deep garnet in color, the 2010 Haut-Brion charges out of the gate with exuberant notes of crème de cassis, blueberry pie and baked plums followed by nuances of dark chocolate, licorice and cloves. Full-bodied, the palate has lots of subtle earth and mineral accents with a firm, finely grained texture and great freshness lifting the long finish.
99 Wine Spectator
Sappy, tongue-coating pastis, blackberry coulis and loganberry fruit starts this huge wine off, followed by a parade of licorice snap, violet, tar, black tea, roasted alder, wood spice and steeped black cherry fruit notes. A beam of pure cassis drives through this version, and the finish pulls everything together with a mouthwatering brambly edge that should soften slowly over time. A riveting display of brawny power, unbridled energy and high-level terroir. Best from 2020 through 2040.-J.M.
19 Rene Gabriel
57 % Cabernet Sauvignon, 23 % Merlot, 20 % Cabernet Franc. 39 hl/ha. Sehr dunkles Purpur mit viel Lila-Reflexen in der satten Mitte. Feinduftiges Bouquet, rote Pflaumen, blaue Beeren und schwarze Fruchtnoten, also ein sehr vielseitiger Haut-Brion, der nach und nach dann auch seine klassischen Gewürznoten frei gibt, Havanatouch, Zedernduft, ein Hauch Mocca und dunkle Edelhölzer. Erstaunlich saftiger Gaumen mit feinem, ja schon fast zartem Stoff. Schwarze Kirschen und Lakritze, gebündeltes, harmonisches Finale mit viel Rückaromatik. Auch wenn es scheint, dass dieser Haut-Brion etwas früher gefällig sein wird als sein Bruder La Mission, ist das Potential nicht zu unterschätzen. Hier geht es in Richtung grosse Klassik, dem 1995er nicht unähnlich. Auf 10 Jahre seien die Cabernet Franc nur in einem Jahr wirklich gross. Aber wenn diese gross wären, dann sei das eine geniale Ergänzung im Blend. Dasselbe hatten wir auf Mouton auch gehört, aber das Gegenteil, denn im Mouton 2010 sind keine Cabernet Francs drin. Pauillac ist nicht Pessac! warten (2022 - 2050)
19 Rene Gabriel
57 % Cabernet Sauvignon, 23 % Merlot, 20 % Cabernet Franc. 39 hl/ha. Sehr dunkles Purpur mit viel Lila-Reflexen in der satten Mitte. Feinduftiges Bouquet, rote Pflaumen, blaue Beeren und schwarze Fruchtnoten, also ein sehr vielseitiger Haut-Brion, der nach und nach dann auch seine klassischen Gewürznoten frei gibt, Havanatouch, Zedernduft, ein Hauch Mocca und dunkle Edelhölzer. Erstaunlich saftiger Gaumen mit feinem, ja schon fast zartem Stoff. Schwarze Kirschen und Lakritze, gebündeltes, harmonisches Finale mit viel Rückaromatik. Auch wenn es scheint, dass dieser Haut-Brion etwas früher gefällig sein wird als sein Bruder La Mission, ist das Potential nicht zu unterschätzen. Hier geht es in Richtung grosse Klassik, dem 1995er nicht unähnlich. Auf 10 Jahre seien die Cabernet Franc nur in einem Jahr wirklich gross. Aber wenn diese gross wären, dann sei das eine geniale Ergänzung im Blend. Dasselbe hatten wir auf Mouton auch gehört, aber das Gegenteil, denn im Mouton 2010 sind keine Cabernet Francs drin. Pauillac ist nicht Pessac! warten (2022 - 2050)
97 Vinous
The 2010 Haut-Brion has a more flamboyant and showier bouquet than the La Mission with copious black fruit, orange blossom, fireside ash and chai tea aromas that are irresistible. The palate is medium-bodied with very fine and supple tannins, firm grip, quite saline in the mouth with strong truffle notes on the finish. Quite brilliant. Tasted from an ex-château bottle at the BI Wines & Spirits 10-Year On tasting.
97 James Sukling
This is very spicy with dried mushroom aromas with dark fruits and plum undertones. Sweet tobacco as well. This is full-bodied, with lots of tannins that are chewy and firm. This is muscular for HB and flexing it. Try in 2020.
97 Vinous
The 2010 Haut-Brion has a more flamboyant and showier bouquet than the La Mission with copious black fruit, orange blossom, fireside ash and chai tea aromas that are irresistible. The palate is medium-bodied with very fine and supple tannins, firm grip, quite saline in the mouth with strong truffle notes on the finish. Quite brilliant. Tasted from an ex-château bottle at the BI Wines & Spirits 10-Year On tasting.
Producteur
Château Haut Brion
Au nombre des quatre propriétés classées Premier Cru lors du fameux classement de 1855, le Château Haut-Brion se singularise d’autant plus qu’il est le seul à être implanté hors du Médoc. L’antériorité viticole du château est très ancienne, plus encore que celle de ses homologues répertoriés Grands Crus Classés du Médoc. Cette singularité en fait donc la véritable idole des Graves. Située en périphérie sud-ouest du centre ville de Bordeaux, la propriété, d’une superficie de 51 hectares, figure dans l’aire d’appellation Pessac-Léognan. Son vignoble fait la part belle aux cépages rouges, seuls trois hectares étant plantés des variétés sémillon et sauvignon blanc, à la base de ses blancs au boisé léger. La propriété appartient de nos jours aux mêmes propriétaires que le Château La Mission Haut-Brion et La Tour Haut-Brion. A la tête du domaine, le Prince Robert Dillon du Luxembourg représente la famille Dillon. Comparée aux Premiers Crus plus importants en superficie, la production du Château Haut-Brion est certes relativement faible, mais ses vins rouges et blancs sont magnifiques. Son second vin, Le Clarence de Haut-Brion, rivalise avec le Grand Vin de Haut-Brion, pourtant exquis, dont la proportion de merlot est élevée. Le château offre également un Haut-Brion blanc, fermenté en barrique, de même qu’un second blanc, issu des vignobles de Haut-Brion et de la Mission Haut-Brion, qui porte le nom de La Clarté de Haut-Brion.