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Figeac 2009 500cl

1er Grand Cru Classé B | St. Emilion | Bordeaux | France
CHF 2’053.90

Tous les millésimes

2009 2010
Évaluations et Scores
19 Rene Gabriel
Tiefes Purpur, satt in der Mitte, Granatschimmer am Rand. Warmes, malziges Bouquet, Edelhölzer, Zedern, Pflaumen, völlig harmonisch mit einer reifen Cabernetnote unterlegt. Im Gaumen ein Weintraum schlechthin, Malz, Hustenbonbons, seidige Tannine und so mit der zarten, cremigen Fülle sehr sublim bis zum langen, gebündelten Schluss. Wer sich aufregt dass alle Premiers so teuer sind, der kauft sich halt hier ein paar Flaschen "en Primeur" und erhält bei der Auslieferung in zwei Jahren einer der allerbesten Figeac's. warten (2019 - 2045)
19 Rene Gabriel
Tiefes Purpur, satt in der Mitte, Granatschimmer am Rand. Warmes, malziges Bouquet, Edelhölzer, Zedern, Pflaumen, völlig harmonisch mit einer reifen Cabernetnote unterlegt. Im Gaumen ein Weintraum schlechthin, Malz, Hustenbonbons, seidige Tannine und so mit der zarten, cremigen Fülle sehr sublim bis zum langen, gebündelten Schluss. Wer sich aufregt dass alle Premiers so teuer sind, der kauft sich halt hier ein paar Flaschen "en Primeur" und erhält bei der Auslieferung in zwei Jahren einer der allerbesten Figeac's. warten (2019 - 2045)
97 James Suckling
Even in this super-ripe vintage Figeac retains its usual red bell pepper aroma (from the cabernet sauvignon grape) and that adds a light touch to the opulent fruit cake and spice character. The full fine tannins beautifully support the rich palate and make the finish very long and plush. A great 2009! Drink or hold. (Horizontal Tasting, London, 2019)
96 Wine Spectator
Distinctive, with atypical (for St.-Emilion) force and drive to the black currant, roasted cedar and maduro tobacco flavors, which are supported by a dense, loam-tinged structure. Terrific roasted espresso, ganache and fig paste notes wait in reserve. Very muscular, but with the cut for balance. Best from 2017 through 2035. –JM
96 Wine Spectator
Distinctive, with atypical (for St.-Emilion) force and drive to the black currant, roasted cedar and maduro tobacco flavors, which are supported by a dense, loam-tinged structure. Terrific roasted espresso, ganache and fig paste notes wait in reserve. Very muscular, but with the cut for balance. Best from 2017 through 2035. –JM
94 Robert Parker
The medium garnet colored 2009 Figeac features a very pretty perfume of rose hip tea, lilacs and cinnamon stick over a core of red and black currant preserves plus hints of dried herbs and sweaty saddles. Medium to full-bodied, the palate delivers bags of savory fruit layers with plenty of floral sparks, framed by rounded tannins, finishing on a earthy note.
94 Robert Parker
The medium garnet colored 2009 Figeac features a very pretty perfume of rose hip tea, lilacs and cinnamon stick over a core of red and black currant preserves plus hints of dried herbs and sweaty saddles. Medium to full-bodied, the palate delivers bags of savory fruit layers with plenty of floral sparks, framed by rounded tannins, finishing on a earthy note.
94 Vinous
Producteur
Château Figeac
Le grand terroir de cette propriété est reconnu depuis l’époque gallo-romaine, il y a plus de deux mille ans, période où Figeacus a donné son nom à la villa située en son sein. L’actuel Château-Figeac incarne les valeurs traditionnelles de son histoire, ainsi que son statut de Premier Grand Cru Classé. Dans le giron de la famille Manoncourt depuis plus de 120 ans, il est aujourd’hui géré au quotidien par Madame Manoncourt et ses filles, épaulées par une équipe dévouée. Limitrophe de l’appellation Pomerol, le château se situe à l’ouest du village de Saint-Emilion et compte quarante hectares de vignes. Figeac dédie une part très significative de son vignoble au cabernet-sauvignon et au cabernet franc contre un tiers des superficies au merlot, un fait peu courant sur la Rive Droite. De nos jours, le savoir-faire du domaine, acquis au fil des siècles, s’imbrique étroitement avec les innovations mises en œuvre, à la fois en termes de pratiques culturales et de méthodes de vinification. Le fruit de cette alliance se montre inévitablement raffiné mais puissant. Les vins offrent un équilbre élégant entre les fruits noirs, épicés même, et les notes boisées discrètes. Le grand vin, Figeac, est doté d’une agréable structure et d’une belle longévité.